Agricultura românească a dovedit, mai ales prin producţia record de grâu anul trecut, cât de competitivă poate fi. Fermierii recunosc că, fără soiuri rezistente, modificate în funcţie de sol şi de condiţii meteorologice, orice investiţie este inutilă.
"Cultura grâului este foarte importantă pentru noi şi încercăm să producem cât mai mult şi cât mai bine, cât mai bun calitativ", spune Dan Corbuţ, organizatorul acţiunii.
Lucian Ţicra are 40 de ani şi cultivă 100 de hectare cu grâu lângă Marghita. Experienţa îi spune că trebuie să fie la curent cu tehnologiile moderne fără de care nu ar putea avea profit. Ziua Grâului a fost un prilej numai bun ca să afle ce seminţe poate folosi în viitoarea cultură.
„Cum am putea să înfiinţăm o cultură, dacă nu am veni să cercetăm, să cunoaştem fiecare soi în parte, care cum se comportă?", se întreabă fermierul.
Pe lângă seminţe, importante sunt şi utilajele folosite de fermieri. Tractoarele puternice, ghidate prin GPS, semănătoarele automate, de capacitate mare, sunt cheia succesului unui agricultor. Asta dacă şi are banii necesari, pentru că preţul unei semănătoare porneşte de la 15 mii de euro şi poate ajunge la 100 de mii de euro.
„Trebuie totdeauna să luăm utilaje mai performante, ca toate costurile să scadă. Acesta e primul lucru: să scadă costurile şi producţia să crească", spune Alexandru Furcsik, fermier.
„Având maşini care realizează mai multe lucrări într-o singură trecere, reduce foarte mult costurile, faţă de tehnologia veche", arată Sorin Radu, reprezentantul unui producător de utilaje agricole.
Ziua Grâului este la a şaptea ediţie, iar an de an evenimentul adună tot mai mulţi fermieri. Aceştia mizează acum pe soiuri produse în laborator, dar şi pe tractoare care pot ara într-o singură zi cât ar săpa o persoană în... două săptămâni.
reporter: Laura Breb
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş