Printre administraţiile care se opun prospecţiunilor se numără Primăria comunei Sânmartin, care nu este de acord cu niciun fel de exploatare în preajma staţiunii Băile Felix.
"Într-o asemenea zonă, unde există asemenea zăcăminte de apă termală, nu ar fi normal să fie exploatări de gaze convenţionale", spune Nicolae Leuce, viceprimarul comunei Sânmartin. "Noi, ca şi o măsură de precauţie, în zilele trecute, am mai depus la Guvern o nouă solicitare de a nu se da curs niciunei solicitări a ANRM pentru efectuarea unor astfel de exploatări în perimetrul comunei Sânmartin, al Băilor Felix şi Băilor 1. Mai."
Nici reprezentanţii comunei Diosig nu vor să audă de explorarea şi exploatarea zăcămintelor de orice fel în perimetrul localităţii. Într-un comunicat postat pe site-ul primăriei, Attila Mados, primarul Diosigului, îndeamnă locuitorii comunei să refuze orice colaborare cu Niş Petrol.
"Există posibilitatea să fiţi căutaţi de reprezentanţii acestei societăţi de explorare şi să vi se solicite acordul pentru cercetare pe terenurile aflate în proprietate. Probabil, se vor oferi şi sume de bani pentru deranjul produs. Vreau să vă aduc la cunoştinţă că administraţia locală din Diosig nu a dat niciun fel de acord pentru activitatea de cercetare", se arată în comunicatul primăriei Diosig.
NIS Petrol: "Nu avem legătură cu gazele de şist"
Reprezentanţii Niş Petrol susţin că activitatea lor nu are nicio legătură cu exploatarea gazelor de şist, prin metoda fracturării hidraulice, atât de incriminată de asociaţiile de mediu din ţară. "În mod teoretic, NIS ştie despre ce este vorba. Dar NIS nu are aşa ceva, n-are tehnologie, n-are specialişti, n-are experienţă", susţine Vadim Smirnov, directorul executiv al NIS Petrol România.
Consiliul Judeţean Bihor precizează că firma a primit certificate de urbanism pentru începerea explorării în trei perimetre din Bihor, printre care şi zona Băilor Felix, dar nu pentru gaze de şist.
Primarii nu sunt convinşi că tehnologia tradiţională nu ar afecta resursele naturale. La finele anului trecut, Guvernul a dat acordul pentru prospectarea în vederea exploatării gazelor de şist în mai multe localităţi din ţară, inclusiv în Bihor.