Pentru majoritatea orădenilor, parcurile reprezintă spaţii de relaxare. Există însă şi o categorie de cetăţeni pentru care parcurile sunt o sursă importantă de venit. Iar când vine vorba de obiectele însuşite, tupeul hoţilor depăşeşte orice imaginaţie.
"Au fost depistate persoane care au furat inclusiv bănci, coşuri stradale sau aranjamente florale, tuia sau florile care sunt amplasate", dezvăluie Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea.
Nimic nu-i opreşte pe hoţi. În 2013 din oraş au dispărut becuri din sistemul de iluminat sau chiar capace de canal.
"Sunt lucruri ieftine, fără nici o valoare", crede un orădean. Lucru nu foarte exact, dacă ne uităm la preţurile de câteva sute de lei la care se vinde o bancă sau un capac de canal. Mai nou, hoţii au ajuns să fure chiar şi ziua în amiaza mare.
"Ar trebui ca autorităţile abilitate să se ocupe să elimine segmentul ăsta de răufăcători", cere un localnic.
Plase antihoţi în jurul unor becuri
Ca măsură preventivă, autorităţile au montat plase de sârmă sau grilaje pe unele corpuri de iluminat. Un alt instrument eficace în prinderea hoţilor sunt camerele de supraveghere.
"Vizibilitatea poliţiei în stradă, patrulările poliţiştilor de ordine publică cu poliţia locală descurajează aceste fapte pe domeniul public", dă asigurări inspectorul principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
În total, în 2013, în Oradea au fost prinse 25 de persoane care au vandalizat sau furat obiecte de pe domeniul public. Pagubele produse depăşesc două mii de lei, iar o parte dintre obiectele furate nu a fost recuperată.