Proprietarii dintr-o asociaţie orădeană au simţit pe pielea lor ce pagube le poate face un administrator interesat mai mult de propriul buzunar.
"Ne-a dus tot fondul de rulment, pe fiecare apartament am avut 350 de lei. Şi nu a plătit apa caldă, apa rece, căldură... şi avem 150.000 de lei prejudiciu", spune proprietara unui apartament.
Nu e prima dată când locatarii au fost în această situaţie. Acum, însă, au făcut plângere penală împotriva administratorului. Pe fir au intrat procurorii, care au înregistrat zeci de astfel de plângeri în ultimii patru ani.
"A revenit organului de urmărire penală să stabilească de la caz la caz, în funcţie de probatoriul administrat în cauzele respective, existenţa infracţiunii: fie de neglijenţă în serviciu, fie de delapidare", a explicat Cristian Butaci, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Dacă pagubele nu depăşesc câteva sute de lei, administratorii scapă cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale. La rândul lor, dosarele în care au fost înregistrate prejudicii de sute de mii de lei sunt pe rolul instanţelor ani la rând.
"Pe rolul instanţelor Judecătoriei Oradea sunt doar trei dosare în care părţi civile sau constituit în asociaţii de proprietari. Două dosare au ca obiect neglijenţa în serviciu, iar unul cu privire la gestiune frauduloasă", a detaliat Radu Harja, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Oradea.
Autorităţile spun că de multe ori administratorii şi contabilii acţionează în complicitate cu persoane din conducerea asociaţiilor. Iar ca să nu rămână fără apă caldă sau încălzire, locatarii sunt obligați să plătească facturile de două ori.
"Pentru asociaţiile care au rămas datoare cu plata utilităţilor către termoficare, acele asociaţii au făcut şi vor face angajamente de plată, pentru a plăti practic încă odată creanţele", a precizat Mihai Cabai, directorul societăţii Termoficare SA Oradea.
În Primăria Oradea există un compartiment care coordoneaza activitatea asociaţiilor de proprietari. Funcţionarii fac controale frecvente şi îi sancţionează pe administratorii găsiţi în neregulă.
"Atragem atenţia asociaţiilor de proprietari că sunt direct responsabile pentru ceea ce se întâmplă în interiorul asociaţiilor de proprietari; să fie foarte atenţi la rolul cenzorilor care trebuie să verifice activitatea administratorului şi la rolul preşedintelui", a transmis Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Toate cele 788 de asociații de proprietari din Oradea au datorii către societatea de termoficare. Valoarea totală a restanţelor depăşeşte 650 de mii de lei. La acestea se adaugă alte sute de mii de lei, datorate companiei Electrocentrale, aflată acum în insolvență.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operatori: Darius Pop, Ciprian Platona
Editor web: Adrian Laboş