"Haideți să vedeți cum lucrează oamenii aștia aici… Şi apoi să vă văd cum nu vă e rușine în consiliul local să nu votați…uitați… ar mai încăpea, nu?!"
La Serviciul Comunitar pentru Evidența Informatizată a Persoanei 11 funcţionari au birourile pe o suprafață totală de 30 de metri pătraţi. Asta în condițiile în care Codul Muncii prevede ca fiecare angajat să aibă la dispoziţie minimum 6 metri pătraţi, iar Uniunea Europeană cere 10 metri pătraţi pe angajat.
"Este un spațiu destul de impropriu, având în vedere dimensiunea lui atât pentru noi, cei care ne desfășurăm activitatea ca și funcționari, cât și pentru cetățenii care vin să se pună în legalitate cu actele de identitate", spune Anca Raț, șefa Biroului de Evidență Informatizată a Persoanei Baia Mare.
Chiar şi 500 de băimăreni vin în fiecare zi cu acte la Serviciul de Evidenţă a Persoanei. Ca să-şi depună documentele la ghișeul aflat la etajul al doilea, sunt nevoiți să aștepte pe trepte.
"Când e vară e foarte cald - transpirație, mirosuri grele. Când e iarnă e frig, îngheață lumea", spune Aurica Tulici, inspector superior la Biroul de Evidență Informatizată a Persoanei Baia Mare.
Condiții improprii sunt și la Direcția de Venituri din cadrul Primăriei Baia Mare, unde funcţionarii primesc în unele zile chiar şi două mii de persoane.
"Pereții sunt cu igrasie, este un miros de clădire veche. Culoarele sunt foarte strâmte și, dacă sunt și pe o parte și pe cealaltă contribuabili care stau la rând, nu ai efectiv unde să le pui un loc unde să se așeze", explică Melania Mureșan, directorul executiv adjunct al Direcției de Venituri Baia Mare.
Deși Primăria a cerut de mai multe ori mutarea celor două servicii, consilierii locali au amânat luarea unei decizii. Câţiva aleşi au răspuns invitaţiei primarului şi au mers să vadă în ce condiţii lucrează funcţionarii.
"- Atâta vreme cât tu nu știi cum se fac buletinele și cum se plătesc taxele și impozitele, nu ai ce cauta în Consiliul Local.
- Credeți că i-ați convins în urma acestei vizite?
- Cred că se simt, mulți dintre ei, rușinați", recunoaşte Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Un nou proiect de hotărîre în acest sens va fi discutat vineri, într-o ședință de consiliu local. Dacă votul aleșilor va fi - de această dată - favorabil, până la finalul lunii, cele două servicii își vor muta activitatea într-o nouă clădire.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa