Potrivit procurorilor anticorupţie, totul a pornit de la solicitările făcute la începutul anilor 2000 de mai mulţi locuitori din Sînmartin, dar și de persoane din alte localităţi şi chiar din alte judeţe, de efectuare a unor schimburi de terenuri.
„Terenurile oferite de persoanele fizice erau amplasate în sate mărginașe ale comunei, iar cele cerute la schimb erau situate în apropierea centrului comunei Sînmartin, în zona turistică Băile Felix. În 9 situații din 10, persoanele fizice care au solicitat schimburi de terenuri au avut drept scop obținerea de foloase necuvenite, în defavoarea consiliului local", se arată într-un comunicat al DNA.
Pentru schimburile de teren care s-au realizat în perioada 2001-2003, Consiliul Local Sânmartin a ales o procedură din care primarul comunei a fost exclus, spun anchetatorii. Astfel, referatele de specialitate cu propunere de aprobare a schimburilor de terenuri nu au fost întocmite de Biroul agricol din cadrul Primăriei Sânmartin, ci de secretarul Consiliului Local, care pe atunci era Eugenia Livia Bara.
"Concret, în calitate de secretar al Consiliului Local Sânmartin, (...) a întocmit referate de specialitate prin care a stabilit, cu intenție, valori diminuate față de valoarea reală, a unor terenuri din proprietatea privată a Consiliului Local Sînmartin și a propus tranzacții civile de schimb imobiliar a terenurilor respective, determinându-i în acest mod, pe consilierii locali din cadrul Comisiei economice și pe cei din cadrul Consiliului Local Sînmartin să avizeze și să aprobe schimburile de teren", susţin anchetatorii.
Terenurile cedate de administraţia comunei aveau o valoare mai mare decât cele primite la schimb. Diferenţa totală a fost de peste 400 de mii de euro. În plus, înscrisurile oficiale de schimb imobiliar ar fi fost semnate tot de Livia Bara, spun procurorii, şi nu de primar, aşa cum cere legea.
Dosarul se află acum pe rolul Judecătoriei Oradea.
editor web: Adrian Laboş