Prima apariţie la o competiţie oficială a monopostului construit de Wilhelm Kulpinski a fost la etapa naţională de la Buzău a campionatului naţional de raliuri.
„Am spălat-o frumos, am tras husa şi aşa am mers. Când am desfăcut a doua zi le-a căzut barba la toţi. Era foarte, foarte frumoasă maşina", spune Wilhelm Kulpisnki, fost pilot în Formula Easter.
Uimiţi de realizarea orădeanului, mecanicilor celorlalte echipe i-au cerut detalii. Aşa a ajuns Kulpinski să realizeze monoposturi pentru Formula Easter, la care a şi participat la începutul anilor '80. Era o competiţie organizată în România, dar şi în alte ţări comuniste, ca o replică la Formula 1.
Orădeanul a alergat pe circuite celebre: la Hungaroring, în Cehia şi Germania. Colegii şi rivalii din campionat l-au apreciat atât pentru designul maşinii, cât şi pentru modificările aduse motorului.
„Motorul meu mergea trăsnet. Bine, aşa făcea exact: rap, rap, rap, ca alea de la Piteşti. Zice un inginer de la Bucureşti: mă, nea Kulpinski, de unde ai dumneata axa cu came? Zic: eu fac. Zice şi cum faci? Zic: aşa la polizor. Când am zis asta au căzut izmenele după ei", povesteşte bătrânul pilot.
Chiar şi după 40 de ani, dragostea pentru maşini a rămas aceeaşi. Fostul pilot îşi îngrijeşte bolidul, ce stă cuminte în garaj, cu pasiunea pe care o avea şi atunci când concura. Sentimentul pare sa fie reciproc. Chiar dacă nu l-a mai condus demult, monopostul porneşte la prima cheie.
„Aşa mă uit la el ca la copilul meu. A fost enorm de lucru la ea. Nimeni, cine nu face unul din ăsta nu ştie câtă muncă este", spune Wilhelm Kulpisnki.
„Prima dată l-am văzut pe circuitul de la Oradea, am rămas umit. M-a inspirat, era, cum să zic, Formula 1 în România, cum se spunea atunci", îşi aminteşte Adrian Cristea, fost copilot în Campionatul Naţional de raliuri.
Ajuns la 77 de ani, Wilhelm Kulpinski a rămas cu viteza în sânge. Deşi nu mai poate alerga în curse, nu scapă nicio etapă de Formula 1 unde îl urmăreşte mai ales pe Sebastien Vettel.
Reporter: Nicolae Mihalcea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş