După 21 de ani de pregătire medicală, doctorul neurolog Lilia Botnaru a ajuns la concluzia că informațiile acumulate în domeniul bolii Parkinson sunt insuficiente. Pentru că în fiecare an apar 150 de noi cazuri numai în Bihor, medicul a decis să afle cât mai multe despre această maladie. Aşa că s-a înscris la mai multe cursuri de specializare, unele în străinătate.
"Avem în evidență foarte mulți pacienți cu boală parkinson și apariția noilor metode de tratament au dus la necesitatea formării profesionale în acest domeniu", explică medicul Botnaru.
Cursuri de specializare au urmat şi ceilalţi specialişti în neurologie din Spitalul Judeţean Oradea.
"Tot personalul secției de neurologie s-a pregătit prin cursuri de specialitate și prin examinarea tuturor pacienților pe care îi avem în evidență", a completat dr. Adriana Badea, medic rezident.
"Medicii se supraspecializează pe un anumit domeniu pentru că informațiile sunt extrem de multe și este imposibil ca un specialist să stăpânească toate domeniile", consideră dr. Monica Sabău, șefa secției de neurologie din Spitalul Județean din Oradea.
Au vrut ca în acest fel să-i poată trata în oraş şi pe cei care suferă forme grave ale bolii. Până acum, aceştia erau obligaţi să meargă la Bucureşti, Cluj sau Tîrgu Mureş. Acum au parte de terapii moderne în centrul deschis la Spitalul Județean din Oradea. Specialiştii estimează că în Bihor sunt până în 4 mii de persoane care suferă de boala Parkinson.
"În județul Bihor au fost un număr de 153 de cazuri noi de boală Parkinson în anul 2013, în anul 2012 au fost un număr de 165 de cazuri", a precizat Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
În România sunt înregistrate 70 de mii de persoane care suferă de Parkinson. Spitalul Județean din Oradea face parte din puținele centre de tratament al bolii deschise în ţară. Maladia nu se poate trata, iar medicamentele pot doar ameliora simptomele.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş