După un concediu alături de familie, în atmosfera specifică sărbătorilor din ţară, românii care lucrează în străinătate au început să se întoarcă în ţările de adopţie. Duc cu ei produse care să le amintească de casă şi spun că se gândesc deja la următorul concediu pe care-l vor petrece în România. Poliţiştii de frontieră se aşteaptă ca punctele de trecere din vestul ţării să fie tot mai aglomerate în zilele următoare.
Ionuţ Dan este din Mureș, iar de 10 ani locuiește în Dublin, împreună cu familia. Anul acesta Revelionul l-a petrecut într-o pensiune din Maramureş, alături de alți prieteni români, reveniți și ei în țară de sărbători.
"Suntem 4 familii venite din Dublin. Obișnuim să venim în fiecare an în România de sărbătorile de iarnă, de Crăciun și Revelion. Și am ales Maramureșul pentru obiceiurile tradiționale. Zona foarte frumoasă și, în special, pârtia de schi de la Cavnic", spune bărbatul.
Cum vacanța se apropie de final, românii și-au făcut bagajele și se pregătesc acum să se întoarcă în țările lor de adopție.
"Suntem stabiliți în Irlanda și toate astea, dar sufletul și totul ne aparține României. Foarte frumos. Următorul concediu s-ar putea să fie în vară, deci… Dacă nu în vară, de Crăciun, de sărbatorile de iarnă, cu siguranță vom reajunge", spune Olimpiu Crișan, român stabilit în Irlanda.
Majoritatea românilor care trăiesc în Occident părăsesc România prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării. Cei mai mulţi dintre ei vor pleca la finalul acestei săptămâni.
"Ce ducem? Aici gustăm un pic la drum șnițel, fripturele, murături de-ale noastre din România", explică un călător.
"Mergem la muncă în Germania. Suntem șoferi, am făcut sărbătorile în România, frumos, cu familia, cu tot, și mergem înapoi. Foarte frumos a fost, de sărbători, în ţară. Nu a fost zăpadă, dar a fost bine și așa."
"- Ne pare foarte rău că plecăm, dar ne așteaptă serviciul mai departe. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe iarăși, din nou acasă.
- Ați fost într-o stațiune?
- Aici, în Băile 1 Mai, în Oradea chiar."
Timpul de așteptare la trecerea frontierei prin Borș este deocamdată de doar 20 de minute, însă poliţiştii se aşteaptă ca acesta să crească în zilele următoare.
"În momentul de față media timpilor de așteptare se încadrează în valorile normale pentru această perioadă. Poliția de Frontieră a dispus măsuri de suplimentare a personalului, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei", a menţionat subinspectorul Loredana Chifor, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.
Pentru a evita cozile, Poliţia de Frontieră recomandă folosirea aplicaţiei online de pe site-ul instituţiei.
Reporteri: Izabela Jurasko, Bianca Firezar
Operatori: Kristian Kosa, Florin Lucuța