Problemele au început încă din faza de elaborare a documentelor pentru licitaţie. Pentru că funcţionarii Consiliului Judeţean Bihor au întârziat cu întocmirea lor, acestea au fost publicate în sistemul naţional abia pe 23 august.
"Documentaţia comunicată pe SEAP a fost respinsă pentru că anumite cerinţe trebuiau modificate - motiv pentru care a fost amânată şi laptele nu va putea fi furnizat la începutul anului şcolar", a explicat Livia Gherman, consilier la Direcţia Economică din Consiliului Judeţean Bihor.
Termenul până la care firmele interesate îşi pot anunţa intenţia de a participa la licitaţie este 19 septembrie. Întârzierea poate fi şi mai mare, pentru că nemulţumiţii au la dispoziţie 10 zile ca să conteste rezultatele. Reprezentanţii Consiliului Judeţean nu sunt deranjaţi de această situaţie şi spun că legea nu îi obligă să le asigure elevilor lapte şi corn pe toată durata anului şcolar.
"Anul trecut au fost 180 de zile de şcoală, s-au dat 180 de zile, acum se vor da mai puţine. Nu este obligatoriu să acoperim numărul total al zilelor de şcoală", este de părere Livia Gherman,
Din umeri ridică şi şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Nicolae Avram. Chiar dacă nu are atribuţii directe în organizarea programului "Laptele şi cornul", acesta nu s-a interesat dacă elevii vor beneficia de produse la începutul anului şcolar.
"Noi nu ştim despre aşa ceva. Licitaţiile pentru corn şi lapte le efectuează Consiliul Judeţean. Nouă doar ne trimit adresă scrisă, precizând câştigătorii."
În Bihor, peste 61 de mii de copii ar trebui să beneficieze de programul "Laptele şi Cornul". Consiliul Judeţean a alocat aproape zece milioane de lei pentru distribuirea produselor în şcoli şi grădiniţe.
Şi anul trecut, în judeţ au fost probleme cu merele oferite gratuit elevilor. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit atunci în şcoli fructe stricate sau sub gramajul cerut.
Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operatori: Gabriel Szilagyi, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş