Ionuţ s-a născut cu o boală genetică rară, care i-a afectat oasele şi vederea. Deşi are doar 8 ani, băiatul a suferit până acum nu mai puţin de 14 intervenţii chirurgicale în străinătate. Totuşi, părinţii lui au dorit ca el să urmeze cursurile unei şcoli obişnuite.
"Consider că îi va fi mai bine într-o şcoală normală, integrându-se între ceilalţi copii. Se descurcă destul de bine, ne este mai greu cu scrisul, cu cititul pentru că vede foarte rău, avem nevoie de lupă specială, ochelari speciali", spune Codruța Buş, mama lui Ionuţ.
De curând, mama lui Ionuţ a aflat că statul acordă anumite alocaţii financiare copiilor cu nevoi speciale care frecventează învăţământul de masă. Mai precis, este asigurată contravaloarea alocaţiei zilnice de hrană - adică 16 lei şi 60 de bani şi cea a rechizitelelor, îmbrăcămintei, încălţămintei şi transportului, care este cuprinsă între 498 şi 844 de lei pe an.
„Asistenţă socială constând în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi încălţămintei în cuantum egal cu cel asigurat copiilor aflaţi în sistemul de protecţie a copilului, precum şi de găzduire gratuită în internatele sau centrele de asistare pentru copiii cu CES din cadrul direcţiilor generale judeţene/a municipiului Bucureşti de asistenţă socială şi protecţia copilului" - Ordinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 5574 din 2011
Până acum, aceste sume erau plătite din bugetul primăriilor. Situaţia s-a schimbat în acest an, când ministerul Educaţiei a dispus ca banii pentru copiii cu nevoi speciale să fie alocaţi din bugetul de stat, prin intermediul consiliilor judeţene.
„Drepturile (...)se asigură din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prin bugetele locale ale consiilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, indferent de locul de domiciliu al copiilor, prin contract managerial." - Ordinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice nr. 5036 din 2015>
Deşi din septembrie, Consiliul Judeţean Bihor trebuia să achite ajutorul social pentru copiii cu nevoi speciale care frecventează învăţământul de masă, acest lucru nu s-a întâmplat.
"Avem probleme cu banii pe care cei de la Consiliul Judeţean ar trebui să-i dea pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale. Suntem puşi în aşteptare că nu au fonduri", explică mama lui Ionuţ Buş.
"Aceste plăţi urmează a fi făcute în baza unui contract de management, acest contract de management după momentul în care Guvernul va face rectificarea bugetară urmează a fi aprobat un model cadru într-o viitoare şedinţă de consiliu judeţean, cu siguranţă acest lucru mai repede de luna noiembrie nu va putea fi", susţine Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor.
Potrivit Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor, în judeţ sunt 316 copii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă. Nu toate familiile îşi cunosc drepturile şi, ca atare, nu le-au solicitat.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță