Zece mii de oameni din oraşul cu cea mai ieftină gigacalorie din România ar putea plăti facturi de trei ori mai mari la încălzire. Asta dacă noile redevenţe propuse de Ministerul Economiei pentru apa geotermală vor fi aprobate. În prezent, locuitorii din Beiuş, judeţul Bihor, nu plătesc facturi la întreţinere mai mari de 350 de lei. În pericol se află şi staţiunile balneare, care ar putea avea costuri de până la 230 de ori mai mari cu exploatarea apei termale.
Peste 21 de milioane de euro, bani din fonduri europene, au costat forajele de exploatare şi reţele de distribuţie care încălzesc locuinţele din Beiuş cu ajutorul apei geotermale.
Localnicii au parte din 2001 de acest sistem, în care gigacaloria este la cel mai scăzut preţ din ţară, de doar 80 de lei. Iar asta se simte în facturi.
„Eu sunt la trei camere, şi tot laolaltă cu apa caldă, apa rece. Şi după persoane, suntem patru persoane, plătesc până la 350 de lei”, spune o localnică.
„Un apartament cu trei camere plăteşte încălzirea, numai încălzirea, cam 150 de lei”, a precizat Marin Alecu, preşedintele unei asociaţii de locatari.
Şi instituţiile subordonate administraţiei locale depind de încălzirea cu apă geotermală.
„Acesta este modulul termic care alimentează lună de lună cu apă caldă şi căldură Spitalul Municipal Beiuş. Factura ajunge lunar la doar zece mii de lei”, a relatat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.
Introducerea noilor taxe de 1 euro pe metru cub de apă geotermală extrasă ar însemna triplarea facturilor pentru aproape 10 mii de beiuşeni, spun edilii.
„Dacă la trei lei se mai adaugă încă 4,6 lei - cât e euro acum, preţul unei gigacalorii nu va mai fi de 80,28 de lei, ci după toate calculele noastre va ajunge undeva să se tripleze la 240 de lei”, a declarat Petru Mlendea-Calus, primarul municipiului Beiuş.
„Probabil vor găsi altă alternativă sau se întorc la hornuri şi la sobe, ceea ce nu cred că într-o lume civilizată, în zilele de acum, ar fi chiar binevenit”, spune o locatară.
„E greu pentru omul de rând, pentru că toată sunt scumpe, toate preţurile au crescut acum.”
„Având în vedere faptul că şanse pentru gaz în zonă sunt relativ mici, probabil că am începe din nou cu tăiatul fără măsură a pădurilor din preajmă şi nu am face deloc bine zonei”, consideră primarul municipiului Beiuş.
Noile redevenţe ar putea afecta şi staţiunile balneare, cum ar fi Băile Felix. Potrivit proiectului, acestea ar putea plăti redevenţe de 2 euro pe metru cub.
„Dacă rămân valorile pe care le-au emis în momentul de faţă cei de la ANRM, închidem nu numai noi, toate staţiunile de pe graniţa de vest care utilizează apă termominerală pot să închidă şandramaua cu toate investiţiile mari pe care le-am făcut, pentru că preţul se măreşte de 230 de ori”, susţine Florian Serac, directorul Felix SA.
Autorităţile din Beiuş au înaintat o petiţiei Ministerului Economiei prin care cere regândirea proiectului de creşterec a taxelor pentru apa geotermală. Deocamdată, nu au primit niciun răspuns.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş