E medicul care luptă să transforme moartea într-o nouă șansă la viață. De zece ani a schimbat cursul a sute de destine și a adus speranță și bucurie pacienților care au avut nevoie de transplant. În același timp a trăit durerea celor care își pierdeau o persoană apropiată și a încercat să le explice că acesta poate fi un nou început. Este, pe scurt, povestea lui Carmen Patiș, medicul care demonstrează prin tot ce face că există viață după moarte.
De zece ani, medicul Carmen Pantiș dă o luptă între viață și moarte. De nenumărate ori a citit disperarea din ochii celor care află că persoana dragă s-a stins.... În același timp încearcă să transforme dramele într-un nou început pentru cei care au nevoie de transplant de organe.
"Organele odată recoltate trebuie să ajungă cât mai repede în trupul pacienților care au nevoie de ele pentru a putea trăi. Acel concept că există viață după moarte realmente se întâmplă la Oradea și nu o dată", spune dr. Carmen Pantiș, coordonatorul Programului de Transplant Bihor.
În 2008, Spitalul Județean din Oradea a intrat în programul național de prelevări de organe. De atunci au fost prelevate organe și țesuturi de la peste 200 de donatori aflați în moarte cerebrală. Au fost salvate astfel nu mai puțin de 550 de vieți.
Însă nu întotdeauna rudele sunt de acord cu operațiile de prelevare.
"Avem un procent îngrijorător de refuzuri, cel puțin anul trecut am avut din 54 de morți cerebrale, am avut 16 refuzuri de donare, ceea ne-a durut foarte mult. Familiile care refuză donarea de organe, sunt acele familii care speră, care au speranță că se va întâmpla un miracol", spune dr. Carmen Pantiș.
"Ei ar trebui să se pună tot timpul de cealaltă parte a baricadei, pentru că dacă li s-ar întâmpla lor, ce ar face", se întreabă dr. George Palas, medic rezident.
Medicii care participă la prelevări nu știu identitatea pacienților la care vor ajunge țesuturile și organele. Doctorul Pantiș a avut șansa de a-i cunoaște pe câțiva din ei anul acesta, în Capitală. Recunoaște că întâlnirea a fost copleșitoare.
"A fost o satisfacție care nu poate să fie cuantificată în nimic material. Această satisfacție, să zic, de ordin sufletesc, în respectul și recunoștința unor oameni pe care nu i-am văzut în viața mea. Chiar unii dintre ei știau că "am primit ficat de la Oradea" sau "am primit rinichi de la Oradea" sau "eu văd cu o cornee venită din Oradea".
Succesul programului de transplant în Bihor se datorează și echipei cu care lucrează doctorul Carmen Pantiș.
"Eu lucrez de zece ani cu doctorița Pantiș în programul de donatori și colaborarea este foarte, foarte bună între noi, asistenți, și doamna doctor Pantiș. Dacă ceva ne depășește situația, colaborăm inclusiv prin telefon, dacă nu e la serviciu", a explicat Andreea Nan, asistent medical.
"Încercăm să ascundem faptul că ne marchează, încercăm să păstrăm o imagine de duri, dar nu este așa. Vedem în fiecare pacient un... poate să fie o rudă de-a noastră, mai ales când vin aparținătorii, este ora de vizită, atunci este cel mai dureros", spune dr. George Palas, medic rezident.
Anul acesta, în Bihor a avut lor prima prelevare de inimă. Organul a ajuns la Tîrgu Mureș cu elicopterul. Tot în 2018 la Oradea s-au efectuat cinci operații de prelevare de organe.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi