În România, plata facturilor pe perioada iernii a devenit o povară din ce în ce mai grea pentru cetățeni.
În Oradea, de exemplu, prețul gigacaloriei facturat la populație nu a scăzut niciodată. Ultima scumpire a avut loc acum doi ani, când a fost retrasă subvenția de la stat. Acest lucru se vede în datoriile acumulate în timp de asociațiile de proprietari, care se ridică în întregul oraș la câteva milioane de lei.
Însă, românii care trăiesc în Ungaria, la doar câțiva kilometri distanță de Oradea, au parte de reduceri peste reduceri la utilități, mai ales în timpul sezonului rece. Guvernul maghiar a impus două astfel de măsuri în acest an, care prevedeau scăderea cu 10% a prețului gazelor şi curentului electric, dar şi al taxelor pentru serviciile de salubritate. De la 1 noiembrie, o hotărâre a Guvernului de la Budapesta va impune o nouă scădere a prețului la curent şi gaze naturale. Pentru aceasta, Executivul de la Budapesta a obligat prestatorii de servicii comunitare, firme private, să renunţe la o parte din profit.
"Guvernul nu se preocupă de starea de spirit a prestatorilor de servicii, ci vrea să ajute cetăţenii. Toată lumea plăteşte întreţinere şi, dacă vrem să micşorăm povara de zi cu zi a oamenilor, reducerea facturilor este cea mai bună cale", explică Richárd Tarnai, parlamentar în coaliţia Fidesz-KDNP.
Facturi de câteva zeci de lei la apă
Mihai Togor este un orădean care s-a stabilit în comuna Kismarja, din Ungaria, în urmă cu patru ani. Beneficiază de toate utilitățile, în afara încălzirii, pe care și-o asigură pe cont propriu.
"Factura de apă se ridică lunar undeva pe la 20-30 de lei", spune Togor.
Pentru ridicarea gunoiului menajer, tariful este de 25 de lei pe lună, în timp ce factura lunară pentru curent electric nu depășește 100 de lei, nici măcar în lunile de vară, când sistemul de irigaţie și pompa de apă funcționează la intensitate maximă.
Asta în condițiile în care salariul minim pe economie în Ungaria este de aproape 100 de mii de forinți, echivalentul a 1460 de lei. Măsurile luate de Guvernul maghiar au efecte în plan politic. Conform ultimelor sondaje de opinie, partidul de guvernământ din Ungaria a reuşit să recâştige încrederea a 500.000 de alegători, din cei 1,5 de milioane pe care i-a pierdut de la investirea Guvernului, în 2010.
reporter: Orsolya Nagy/Florina Fofiu
operator: Darius Pop/Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş