Trei ani în care a trăit cât într-o viaţă. Asta a însemnat pentru Cosmina Grigore perioada scursă din 2013, când a aflat că re cancer la sân. Avea 27 de ani când, pentru a-şi salva viaţa, tânăra a fost de acord să se supună unei operaţii de mastectomie.
"Urma să fac chimio şi hormonoterapie pe care eu le-am refuzat, dar mi-am asumat că voi face toate demersurile necesare pentru echilibrarea hormonală, pentru întărirea sistemului imunitar şi de aici am pornit câtre un întreg demers care m-a adus astăzi aici."
A înţeles că trebuie să-şi schimbe total felul de viaţă: a căutat să identifice cauza bolii și să-şi întărească sistemele de apărare ale organismului.
"Am învăţat să îmi corectez digestia care era foarte dereglată, am învăţat să-mi întăresc sistemul imunitar, să-mi schimb dieta, să dorm, pentru că înainte nu puneam accent pe cât de important este să dormi", spune Cosmina.
Ea a continuat să lupte, iar acum este suficient de puternică încât să-i ajute şi pe alţii. Astfel a devenit "patient coach" - un consultant pentru bolnavii de cancer.
"Este foarte important ca pacientul să poată să discute cu medicul şi cu asistenta să înţeleagă ce se întâmplă, să nu-i fie frică, să-i spună ce se întâmplă, ce simptome are, ce răspuns are la tratament."
Cosmina are răbdare să asculte grijile pacienţilor şi să-i îndrume pe traseul lor de vindecare. Îi sfătuieşte să evite stresul şi depresia şi să aibă grijă de sistemul imunitar. Principiile pe care le promovează sunt confirmate de experienţa mai multor pacienţi.
"Puterea am găsit-o în mine şi pe lângă aceasta, de la Dumnezeu, atunci m-am apropiat mai mult de Dumnezeu. Eu spun că este foarte importantă starea de spirit, să fii optimist, să nu depui armele, în subconştient să te gândeşti tot timpul că o să fie bine şi foarte mult contează alimentaţia, că de asta am şi venit aici", explică Mirela Dărăban, fostă pacientă.
"Noi suntem ceea ce mâncăm. Şi dacă boala a putut să se dezvolte într-un organism care probabil că nu era mediul potrivit pentru viaţă, înseamnă că ar trebui să schimbăm ceea ce introducem", apreciază Teodora Czentye, specialist raw vegan.
Iniţiatoarea seminarului este hotărâtă să-şi continue demersul pornit în toamna anului trecut. Noul ei proiect se numeşte "Cancerul nu ia vacanţă" şi va debuta în luna iulie.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves