Chiar daca a fost doar o simulare, multi elevi nu au scapat de trac. Au intrat in sali cu speranţa că subiectele vor fi accesibile.
"Este ultima repetiţie cu cele mai mici detalii, cu camere de supraveghere video, cu supraveghere conform metodologiei, cu număr de cadre didactice per încăpere. Sperăm că simularea va da rezultatele pe care le scontăm", spune Ioan Vasile Micu, directorul Colegiului Naţional "Aurel Lazăr" din Oradea.
Profesorii supraveghetori şi-au luat rolul în serios şi au promis că vor fi vigilenţi, la fel ca la probele care vor fi susţinute în vară. Proba s-a desfăşurat sub supraveghere video.
"Să nu copieze pentru că e normal să vedem la ce nivel sunt ei în momentul respectiv, vom fi atenţi la tot ce înseamnă parte de hârtie şi organizarea elevilor în bănci", spune Nicoleta Blaj, profesor supraveghetor
Simulările care au debutat astăzi pentru elevii de clasa a 8-a si a 12-a la Limba şi Literatura Română urmăresc şi timpul de transmitere al subiectelor de la Inspectoratul Şcolar către şcoli, timpul de multiplicare al lucrărilor şi organizarea în săli.
"La simulări se urmăreşte obişnuirea elevilor cu condiţiile de examen, stadiul pregătirii elevilor din clasele terminale pentru susţinerea acestor examene de sfârşit de ciclu, iar din punct de vedere tehnic urmărim să vedem timpul de transmitere al subiectelor", explica Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Pentru elevii de clasa a opta simularea va continua maine la Limba Maternă şi miercuri 27 martie la Matematică. Elevii de liceu vor sustine joi 28 martie simularea probei la alegere a profilului.