Decizia ministerului de acordare a ajutorului de 55 de lei este pusă în aplicare din toamna anului trecut. Suma este mică, spun elevii, și nu-i ajută prea mult.
"Chiar sunt mulți elevi printre noi care nu au posibilitate să își ia cărți pentru toate materiile de care am avea nevoie. 55 de lei chiar nu acoperă nimic cum s-ar zice, aproape din ce ne-ar trebui nouă."
Situația i-a făcut pe elevi să caute alte soluții. Unii au cumpărat mai ieftin manuale rămase de la colegii din anii mai mari; alții au renunțat la ele.
"Clasa noastră nu ne-am cumpărat manuale, ci ne-am cumpărat culegeri, pentru că am considerat că sunt mai bune culegerile decât manualele."
"Sunt mai multe necesare: caiete, pixuri și no, ne trebuie mai multe pentru școală, nu doar manuale."
Profesorii consideră că manualele pentru clasele a Xi-a șI a XII-a ar trebui să fie gratuite.
"Să le achiziționeze ministerul, pentru că are altă putere de negociere cu editurile. Din suma respectivă, dacă elevul își cumpăra ca și persoană fizică manualul, putea să își cumpere cam două manuale, pe când dacă le-ar fi licitat ministerul puteau să cumpere cel puțin patru", este de părere Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" din Oradea.
Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor vor să îi convingă pe cei de la Ministerul Educației să tripleze suma ce ar trebui să ajungă la tineri.
"Noi propunem 150 de lei per elev, astfel încât să își poată deconta mult mai multe manuale, pentru că până la urmă este în interesul statului român ca elevul să aibă manuale și să învețe", consideră Horia Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Asociația Elevilor din Constanța a mers mai departe și au dat în judecată Ministerul Educației. La fel vor să procedeze și cei de la Consiliul Național al Elevilor, dacă nu vor primi banii ceruți.
Reporter: Diana Grad
Operatori: Gabor Szilagyi, Constantin Gheorghiță