Zeci de elevi şi profesori din Marea Britanie, Turcia, Polonia, Italia şi România învaţă timp de doi ani cele mai importante lecţii despre mediul de afaceri. Săptămâna aceasta delegaţia străină a ajuns la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea, unde va dezbate un studiu de piaţă şi va discuta cu oameni de afaceri din oraş. La finalul proiectului Erasmus, fiecare ţară va lansa o afacere concepută de liceeni.
Proiectul a fost lansat de Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea în luna octombrie a anului trecut. Acesta se va derula timp de doi ani și se va adresa unor elevi şi profesori din Turcia, Polonia, Italia, Marea Britanie şi România.
De-a lungul a cinci întâlniri, participanţii vor afla noţiuni teoretice şi practice despre antreprenoriat. După ce finalul anului trecut s-au aflat în Turcia, participanții au ajuns în aceste zile la Oradea. Elevii şi profesorii străini au fost aşteptaţi de gazde, luni dimineaţa, cu pâine, sare și dansuri populare.
În zilele următoare elevii şi profesorii vor urmări lecţii despre dezvoltarea unei afaceri. În program sunt incluse vizite la Cluj-Napoca şi la salina Turda.
"Vor învăţa în această săptămână care sunt etapele realizării unui plan de afaceri. Vom merge la Primăria Oradea, vor avea întâlniri cu oameni de afaceri din oraş", a precizat Liliana Sonea, profesoară la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea.
În următoarele luni, elevii şi profesorii se vor întâlni din nou în Polonia şi Italia, unde vor aplica practic lucrurile învăţate. În Marea Britanie, în ultima etapă a proiectului, îşi vor deschide o firmă.
"Mi se pare un proiect prin care putem învăţa lucrurile utile pe care nu le învăţăm la şcoală şi care ne-ar putea ajuta pe viitor", a spus un elev.
"După un asemenea proiect care durează doi ani şi se desfăşoară câte o săptămână în fiecare ţară, nu neapărat că vor deveni cei mai mari oameni de afaceri, dar învaţă lucruri care îi vor ajuta", este de părere Florin Nicoară, directorul Colegiului Național "Emanuil Gojdu" din Oradea.
Delegaţia străină este formată din 33 de persoane, dintre care 24 sunt elevi.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Ticu Gheorghiţă