Efectul Jamie Oliver în Oradea. Copiii de la școli și grădinițe învață cum să mănânce sănătos

Data publicării:
efect jamie oliver

"- Astăzi vom face un senviş interesant cu multe legume. Ce ziceți, vreți?
- Da.
- Ne apucăm de treabă?
- Da."

Organizate pentru prima dată în toamna anului trecut, lecțiile de alimentație au ajunse preferatele celor mici. După rețeta lui Jamie Oliver, copiii au văzut cum până și un sandwich din care lipșește salamul sau brânza poate să fie foarte gustos.

"- A fost foarte delicios.
- Și ce ai pus în senvişul tău?
- Am pus ardei, morcov, conopidă și mazăre."

"- Care a fost partea care ți-a plăcu cel mai mult?
- Când am tăiat morcovii?
- De ce?
- Pentru că îmi plac morcovii foarte mult."

"Unii copii nu au mai avut tangență cu anumite ingrediente utilizate de către domnișoara nutriționist. Au fost foarte încântați, au fost foarte implicați. A fost o explozie senzorială", spune Dana Lucaci, directoarea unei grădinițe din Oradea.

Atelierele sunt suținute de două tinere: Amelia, nutriționist dietetician, și Patricia, asistent manager la o firmă ce comercializează vase și accesorii pentru gătit.

"Am observat un trend în ceea ce privește interesul oamenilor de a oferi familiei și copiilor lor un stil de viață sănătos. Așa mi-am dat seama că pot să ajut și pot să vin cu soluții", explică Patricia Albu.

De când au devenit ambasadoare Food Revolution cele două tinere lucrează împreună ca să le arate copiilor cât de importantă este masa sănătoasă.

"Din masa unui copil nu ar trebui să lipească legumele, fructele, cerealale și cerealele să fie integrale și leguminoasele. Evident, se poate, dacă există anumite obiceiuri în familie, să existe și carne și lactate, însă noi pledăm pentru o alimentație vegetariană", atrage atenţia Amelia Șelariu, nutriționist dietetician.

De proiectul lor comun au auzit nu doar cadrele didactice din Oradea, ci și bucătarii.

"Este bună inițiativa pentru că mănâncă lucrurile crude, adică lucrurile nu au fost gătite înainte, ca să poată beneficia de toate vitaminele și mineralele care se găsesc în fructe și legume", spune Ioana Sasca, bucătar și administrator la un restaurant din Oradea.

În programul internațional Food Revolution sunt înscriși peste 1300 de ambasadori din 100 de țări.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...