Gata cu activităţile ilegale în ariile protejate! Din această săptămână orice încălcare a măsurilor de protecție din siturile Natura 2000 poate fi anunțată prin intermediul aplicației Eco Natura, lansată de autorităţile din Bihor. În acest fel, custozii vor putea monitoriza mai eficient zonele pe care le au în grijă. În plus, aplicația va oferi informaţii legate de habitate şi de speciile care trăiesc aici.
"Pentru testarea aplicației vom face o deplasare în pădurea din 1 Mai. Noi am creat trei incidente pe care dumneavoastră, având instalată aplicația pe telefon, va trebui să le raportaţi."
Orice utilizator al unui telefon inteligent își poate descărca gratuit aplicaţia Eco Natura Bihor. Aceasta le permite ca, în cazul în care observă nereguli în zonele protejate, să le raporteze autorităților. Pe lângă detalii despre cele observate, utilizatorii pot transmite coordonatele geografice ale locului şi fotografii.
Informaţiile vor ajunge pe o platformă unde vor fi vizualizate de către rangeri, care au obligaţia să se deplaseze în locurile unde au fost depistate neregulile.
"Aplicaţia permite, în cazul în care nu există semnal, salvarea locală a acestor rapoarte, urmând ca acestea să fie comunicate portalului Eco Natura Bihor în momentul în care există acoperire la internet", spune Anatol Oprea, responsabilul IT cu dezvoltarea aplicaţiei.
"Raportul ajunge la custode, respectiv la Consiliul Judeţean Bihor, care prin Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor are rangeri în teren care vor verifica aceste rapoarte şi vor rezolva problemele semnalate în situri", a completat Aurelia Dumiter, manager de proiect.
Aplicația face parte dintr-un amplu proiect prin care autorităţile din Bihor vor să afle ce activități economice se pot dezvolta în perimetrele protejate, fără a afecta biodiversitatea acestora. Studiile efectuate au evidențiat faptul că speciile și habitatele din cele 8 arii cuprinse în proiect sunt într-o stare de conservare nesatisfăcătoare.
"De la defrişările ilegale, activităţi de genul exploatări de piatră, să spunem, pentru Bihor specific, vânat ilegal, braconajul, pescuitul ilegal cu metode care distrug, recoltarea anumitor plante", a detaliat Dan Poinar, responsabil cu vizibilitatea şi relaţia cu mass-media.
Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că o astfel de aplicaţie este binevenită pentru că ajută la identificarea mult mai rapid a oricărei nereguli ce apare în aceste situri.
"Este o aplicaţie asemănătoare Radarului Pădurilor, dar este la un nivel mai mic şi are ca scop, ca şi Radarul Pădurilor, identificarea neregulilor", susţine Carla Busuioc, expert de comunicare-informare în cadrul Ministerului Mediului.
Aplicația a fost realizată printr-un proiect finanțat de Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European. Ea cuprinde și informații referitoare la ariile protejate: suprafața acestora, habitatele specifice, distribuția speciilor și activitățile economice ce se desfășoară în zonă.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş