"Acesta este un apel E-Call. Vă rugăm aşteptaţi transmiterea datelor."
Așa este recepționată la dispeceratul 112 o transmisiune a unui dispozitiv care este conectat la senzorii din maşină, la calculatorul de bord, la airbaguri, la pompa de benzină, la alimentare. În cazul unui accident, acesta transmite automat toate datele spre serviciul de urgență.
De doar câteva secunde e nevoie ca operatorul serviciului de urgenţă să afle, pe lângă coordonatele GPS ale locului unde s-a petrecut accidentul, și tipul autovehicului, direcţia în care mergea sau câţi ocupanţi sunt în maşină în acel moment.
"Toate informaţiile colectate de operator în sistemul 112 se vor transmite electronic în câteva secunde pe un dispozitiv mobil", spune maiorul Gheorghe Oncioiu, angajat al Serviciului de Urgenţă 112 Bucureşti
Astfel, medicul va afla mult mai repede date care îl vor ajuta în momentul în care ajunge la locul accidentului. Şansele de supravieţuire a victimelor vor creşte considerabil, spun specialiştii, care vin cu un exemplu:
"Un șofer a făcut preinfarct, a scăpat volanul din mână. Maşina s-a ciocnit de ceva, de un trotuar, de un stâlp. Se lansează airbagul, se transmite E-Call, ceea ce până acum nu se întâmpla. Omul ăla nu mai poate să sune, moare cu zile bune dacă nu îl văd alţii. În cazul ăsta însă există o şansă în plus, dacă ajungi în zece minute dintr-un preinfact îl scoţi.", a detaliat Marcel Opriş, director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Sistemul de preluare a informaţiilor E-Call este implementat deja în România, însă va deveni operaţional abia din 2015, de când dispozitivele de alertare vor fi amplasate pe maşinile noi.
reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă