Zgomotul roţilor care izbesc cu violenţă marginile gropilor din asfalt a devenit o obişnuinţă pentru şoferii care circulă pe drumul judeţean 792 între Tinca şi Belfir. Nevoiţi să facă slalomuri printre gropi şi denivelări, ei caracterizează şoseaua printr-un singur cuvânt:
"Dezastru."
Nenumărate au fost defecţiunile pe care maşinile le suferă din cauza drumului prost.
"Ne rupe direcția, mai fac şi accidente, intrăm în șanțuri."
"Se rup gențile, cauciucurile. Se sparg geamurile când sare piatra de la o mașină la alta."
Localnicii spun că muncitorii vin din timp în timp şi cârpesc asfaltul. Însă lucrările nu rezistă prea mult.
"Tot repară: anul trecut de trei ori. Acum au pus niște piatră, balastru în gropi."
"Au pus câteva pietre și cu un cilindru mic l-au bătătorit, dar toate au ieșit sunt în curbă."
"I-am rugat pe cei care anul trecut au făcut întreținerea să intervină cu ce au putut. Noi mai mult nu putem. Noi de la bugetul local nu putem să cheltuim bani pentru întreținerea drumurilor județene", susţine Teodor Coste, primarul comunei Tinca.
La rândul său, Consiliul Judeţean, cel în administrarea căruia se află drumul dintre Tinca și Belfir, susţine anul acesta nu a primit bani pentru investiţii în infrastructură. Totuşi, promite că va plomba şoseaua din fonduri proprii.
"În momentul de față suntem în derularea licitației pentru lucrări de întreținere, urmând să se finalizeze până la sfârșitul lunii aprilie", spune Horia Carţiş, șeful de cabinet al președintelui CJ Bihor.
Altă localitate, încă o şosea cu probleme
În Țechea, o parte din localnici s-au plâns ca aerul este irespirabil din cauza prafului ridicat de pe un drum comunal de camioanele ce transportă materie primă pentru o fabrică de ciment din zonă.
"Circulă cu mașini din acestea mari și aduc pământ din carieră, asta este problema. Se acoperă cu pământ, ar trebui curățat."
"Putem deschide geamurile doar că vine praful în casă tot se pune pe mobilă, pe masă."
"Iar când plouă e puțin noroi."
O cisternă udă o porţiune de câteva sute de metri de asfalt din faţa combinatului, dar nu ajunge pe drumul comunal, unde praful are o grosime de câteva degete.
"Am luat măsuri cu firma transportatoare și cu Holcimul în special; pe perioada de vară măturăm, dar, într-adevăr, oamenii au dreptate, pe perioada ploilor din carieră se acumulează noroiul ce se aduce pe cauciucurile mașinilor", recunoaşte Bujor Chirilă, primarul comunei Țețchea.
Ca să rezolve situaţia, autorităţile au în vedere construirea unei cuve cu apă, prin care să treacă basculantele şi să fie spălate roţile. Contactată de reporterii Digi24 Oradea, conducerea firmei de ciment nu a oferit până acum o poziţie în legătură cu această situaţie.
Reporteri: Mariana Gurgu, Bogdan Costea
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş