Obişnuiţi cu circuitul rapid al obţinerii actelor în Occident, românii care lucrează în străinătate au parte de o surpriză neplăcută când revin în ţară pentru a obţine un paşaport nou. Aici se lovesc din nou de sistemul birocratic, care îi pune pe drumuri pentru a-şi plăti costul documentului. Pentru că la sediul serviciilor de Paşapoarte nu se încasează aceste sume, solicitanţii trebuie să meargă până la Poştă, la Trezorerie sau la casieria Prefecturii.
Până în vara anului trecut, taxa pentru paşapoarte putea fi achitată la oficiile CEC Bank. Însă, o dată cu intrarea în vigoare a ordonanţa 41 din iunie 2016, solicitanţii unor astfel de documente pot plăti taxa online sau la anumite instituţii.
"La Trezorerie, la poştă sau la caseriile din cadrul instituţiei Prefectului unde pot achita în numerar. Au fost persoane care au fost nemulţumite de faptul că nu se poate achita taxa de paşaport în sediul instituţiei noastre", a precizat subcomisar Raluca Avram, şef Serviciu Paşapoarte Bihor.
Nemulţumiri au avut mai ales românii stabiliţi în străinătate, veniţi în ţară pentru a obţine un nou paşaport.
"Nu este măsură potrivită, pentru că plimbi omul inutil... cu traficul care este... Normal ar fi ca aici să să fie şi un ghişeu pentru a plăti."
"Dacă ai venit cu actele aici şi trebuie plătit să nu mai faci atâtea drumuri, este foarte nasol, mergi să cauţi unde să plăteşti."
"Este o idee proastă pentru că omul aici vine să-şi depună toate actele şi ar fi mai uşor să nu se plimbe."
Taxa de paşaport poate fi achitată şi prin internet banking, cu precizarea că în cazul paşapoartelor temporare ar fi bine ca plata să se facă în numerar; asta pentru că timpul pentru efectuarea viramentului bancar este prea scurt.
Reprezentanţii Prefecturii Bihor, instituţie care are în subordine Serviciul de Paşapoarte, caută soluţii pentru eliminarea birocraţiei.
"Ne propunem să mai deschidem un ghişeu tot pentru programare online. Şi analizăm posibilitatea deschiderii plăţii prin POS. Discutăm cu câteva bănci să vedem dacă se va putea instala aici acest POS astfel ca oamenii să poată plăti cu cardul", spune Emil Berdie, managerul public al Prefecturii Bihor.
O altă soluţie ar fi aducerea unor casieri la sediul Serviciului de Paşapoarte.
"A aduce aici un casier ar îngreuna mult fluxul emiterii acestor paşapoarte întrucât e un număr mare de persoane care se află în acest spaţiu mic", a declarat managerul public al Prefecturii Bihor.
Totuşi, în sediul Serviciului de Permise şi Înmatriculări, instituţie aflată tot în subordinea Prefecturii, plata este posibilă prin detaşarea unui casier.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş