De mai multe zile autorităţile au turnat zeci de tone de piatră și umplutură în gropile create de șuvoaie pe o suprafaţă de 50 de metri, unde apa a spălat fundația drumului care riscă să se prăbușească în orice moment.
"Este foarte periculos - orice se poate întâmpla."
"Sunt zone în care drumul este atât de îngust, încât mașinile de mare tonaj încalcă axul drumului și pot duce la surpări de teren."
"Oricând poate să intre o mașină și să se prăbușească o mașină cu pasageri cu tot."
"Din cauza ploilor torențiale care au fost în ultimele zile, în mai multe sectoare de pe drumul județean 108H s-au produs surpări și erodări din taluze care au avansat până în carosabil", a observat inginer Alexandru Gomboș.
Umplerea gropilor cu bolovani este o soluţie temporară, spun autorităţile, până vor găsi fonduri pentru consolidarea şoselei.
"Încercăm să le remediem prin asigurarea condițiilor de circulație cu blocaj de piatră brută să putem crea condiții de circulație provizorii până când se vor lua măsuri de consolidare a zidurilor și versanților."
Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că nu au bani pentru reparaţii serioase, motiv pentru care vor declara drumul drept zonă calamitată, astfel încât să obţină fonduri de la Guvern.
"O astfel de intervenție nu poate fi făcută din fondurile Consiliului Județean Bihor, deoarece partea de investiții e prevăzută de la începutul anului, or astfel de lucrare nu a fost prevăzută", susţine Horia Carțiș, șeful de cabinet al președintelui CJ Bihor.
"Pregătim proiectul de ordin al prefectului ce va numi o comisie tehnică; aceasta va face o evaluare a pagubelor provocate de viitură și alunecarea de teren - le vom trimite ministerului cu sumele care sunt necesare pentru consolidarea stricăciunilor provocate de viitură", a explicat Florin Băran, șef de serviciu în Prefectura Bihor.
Deocamdată nu a fost stabilită suma de care este nevoie pentru consolidarea acestui drum.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță