Serpentinele care urcă spre Stâna de Vale sunt lipsite de protecţia parapetelor, care ori au fost furate, ori sunt vechi şi ruginite. Iar pe mai mulţi kilometri, barele de oţel care ar trebui să oprească maşinile să ajungă în prăpastie au dispărut cu totul. Asta poate duce oricând la repetarea unor tragedii care s-au produs în zonă.
"Într-un singur accident - 7 morţi, este vorba de culegători de fructe de pădure. Şi acea auto utilitară a căzut într-o prăpastie şi a fost unul din acele grave accidente rutiere din Bihor", îşi aminteşte comisarul-şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor.
Şoferii recunosc că spun că locul este frumos, dar foarte periculos.
"Mă simt în pericol. Pe lângă faptul că drumurile sunt cum sunt, dacă ai neşansa unei defecţiuni în loc să te apere, te duci, te prăpădeşti."
"E o senzaţie tare urâtă, în primul rând te ia cu ameţeală când vezi aşa."
"Staţiunea este frumoasă, însă drumul este cu cântec. Nu sunt parapete. Dacă vine vreunul cu viteză şi nu ai unde să ocoloşti şi nu este parapet, te-ai dus definitiv; e o râpă destul de adâncă, aşa, ca la Transalpina!"
Poliţiştii spun că o parte din vina dispariţiei parapetelor o poartă şi hoţii de lemne.
"Mai sunt şi cetăţeni certaţi cu legea şi îi demontează, spre exemplu, să coboare la zonele unde se pot face tăieri de lemne", dezvăluie comisarul-şef Dorin Sava.
"În zonele unde s-au furat parapetele intervenim şi montăm altele. Am şi făcut asta în jur de 100 de metri liniari au fost montate", dă asigurări Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Bihor. "Pentru înlocuirea parapeţilor afectaţi sunt fonduri, pentru o reabilitare totală a drumurilor în momentul de faţă nu există fonduri, doar pentru partea de întreţinere."
În acest an, în zonă s-au făcut plombări în valoare de puţin peste 300 de mii de lei şi s-a turnat asfalt pe doar 700 de metri pătraţi. Pentru montarea de parapete noi s-au cheltuit 25 de mii de lei.
reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş