Bisericile de lemn din Hotar şi Gheghie au fost construite în acelaşi an, 1714. La prima dintre ele lucrările au început luna trecută. Acum se lucrează la acoperiş, pentru că şindrila, foarte degradată, trebuie schimbată total. Sculpturile şi picturile bisericii vor fi la rândul lor restaurate, iar întreaga clădire va fi consolidată.
"Ca şi construcţie, e o biserică foarte frumoasă, având pe ancadramentele uşilor, uşa de la intrare, uşa dintre naos şi pronaos, o sculptură foarte frumoasă", consideră Vasile Iusco, şeful echipei de restaurare.
Direcţia judeţeană de patrimoniu îşi doreşte ca anul viitor, la aniversarea de 300 de ani, amândouă lăcaşurile să-şi recapete vechea splendoare. În Bihor, există 60 de biserici de lemn, care se regăsesc pe lista monumentelor istorice, dintre care 15 sunt de interes naţional.
Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional: "Ne-am îndreptat către două biserici care să fie de categoria A, şi care să fie vulnerabile. În ce sens vulnerabile? Care să nu fi fost restaurate de o perioadă îndelungată, şi care să se afle într-o stare care să necesite această renovare."
Lucrările trebuie să se termine până la finele anului viitor. Valoarea totală a proiectului se ridică la 820 de mii de euro, din care autoritățile române accesează 320 de mii. Partenerul proiectului este comuna maghiară Kismarja, unde se reabilitează un grânar muzeal.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi