Cei doi asociați care au deschis moderna păstrăvărie au ales localitatea Plopiș pentru că acolo au găsit liniștea și apa foarte curată de care aveau
nevoie. Bazinele cu păstrăvi sunt monitorizate cu ajutorul computerului, care verifică în fiecare moment cantitatea de oxigen, temperatura și
hranape care o primesc peştii. Atenţia faţă de detalii este evidentă şi în cazul materiei prime: icrele embrionate sunt aduse din Danemarca, unde o
mie de bucăţi costă 20 de euro, şi sunt ţinute în incubatoare speciale.
Vasile Gorgan - proprietarul fermei de păstrăvi
"Dupa ce eclozeaza le mutam în alte doua bazine mici pentru crestere puiet si dupa o luna mutam pestii, pentru ca cresc, în alte 36 de bazine mari în
hala."
De acolo, pastravii ajung în cele patru bazine de afara care au un volum de 400 de metri cubi fiecare. Când peştii cântăresc 250 de grame, sunt
asomaţi cu ajutorul unui instrument electric.
Augustin Răcean - proprietarul fermei de păstrăvi
"Peştele se aduce în condiţii foarte bune din fermă, fără a-l simţi ce-l
aşteaptă, în bazine cu apă, se introduc de acest dispozitiv în apă, se dă
câteva impulsuri electrice ceea ce duce la moartea instantanee."
Sunt curăţaţi şi congelaţi cu utilaje speciale, cumparate tot cu fonduri europene. Proprietarii fermei dau asigurări că păstrăvii pe care îi
livrează sunt de o calitate superioară, pentru că cresc într-o linişte deplină, fără stres.
În bazine traiesc acum peste 130 de mii de pastravi care peste o luna şi jumatate vor fi numai buni de procesat. În momentul în care ferma va produce la capacitate maxima în fiecare zi, din acesta bazine, va ieşi o tona de peşte.
Păstrăvăria de la Plopiş a fost inaugurată anul trecut, în decembrie, iar din cele trei milioane de euro obţinute din fonduri europene, proprietarii
au achitat 40%. Un kilogram de păstrăv viu se vinde cu până la 23 de lei, iar cel procesat ajunge la 28 de lei.