De la începutul anului 232 de cupluri din Bihor au primit certificatul de divorţ ..din mâna notarilor. Sunt aproape de două ori mai multe decât anul trecut. Taxa pentru acest mod de separare între soţi poate ajunge până la 800 de lei.
"Notarul public poate constata divorţul între soţi atât în cazul în care nu au copii rezultaţi din cãsãtorii sau din afara cãsãtoriei, copii comuni cât şi în cazul în care sunt copii minori", a declarat Cornel Gârba, notar.
Din toamna lui 2011, de când noul cod civil permite despãrţirea familiilor în faţa ofiţerilor de stare civilã, 184 de cupluri au divorţat la Primãrie. Tot ce trebuie sã facã este sã completeze o cerere şi o declaraþie, sã se punã de acord cu condiţiile separãrii şi sã nu aibã copii minori.
"Divorţurile pe cale administrativă se pot solicita la primăria de domiciliu a celor doi soţi sau la primăria locului încheierii căsătoriei, taxa pentru divorţ în anul 2012 este de 350 de lei", a spus Olimpia Poşan, ofiţer de stare civilă.
Cei care nu se înţeleg ajung în instanţã. Numãrul acestora a depãşit anul acesta 600.
"Printre principalele motive invocate de pãrţi sunt cele care vizeazã violenţele fizice sau verbale între soţi şi de asemenea un motiv frecvent este acela a neîndeplinirii obligaţiilor care derivã din cãsãtorie", a declarat Carmen Domocoş, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea.
Un divorş în instanţã se poate întinde pe mai bine de un an în timp ce la notar ori la primãrie totul se terminã în 30 de zile.