Două treimi din cele peste 900 de străzi din Oradea erau modernizate la finalul anului trecut. Niciodată nu vor fi toate refăcute, pentru că mereu apar zone rezidenţiale noi, spun specialiştii administraţiei locale. În schimb, pentru acest an, în oraş sunt prevăzute mai multe investiţii, printre care un nou pod peste Peţa şi amenajarea unui pasaj peste şoseaua de centură.
Din cele peste 900 de străzi din Oradea, a căror lungime totală atinge 445 de kilometri, două treimi figurau la finalul anului trecut drept modernizate integral sau parţial. Reprezentanţii administraţiei locale au explicat de ce este aproape imposibil să repare toate arterele din oraş.
"Numărul de străzi din Oradea creşte în fiecare an din cauza faptului că apar în multe zone propuse de diverşi dezvoltatori (...) ansambluri de blocuri, case. Ca atare numărul de străzi care rămân nemodernizate creşte", susţine Mircea Ghitea, directorul executiv al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea.
Tot anul trecut, 84 de blocuri din Oradea au fost reabilitate termic. 39 dintre acestea, cu aproape 1.000 de apartamente, au beneficiat în acest sens de fonduri guvernamentale. Restul au fost modernizate cu ajutorul banilor europeni.
"Anul trecut am realizat şi am pus la dispoziţia utilizatorilor un număr de aproximativ 1784 de locuri de parcare amenajate ori între blocuri, ori adiacente investiţiilor noi pe care noi le-am făcut făcut", a precizat Florin Birta, viceprimarul Oradei.
Referindu-se la investiţiile majore din acest an, reprezentanţii Direcţiei Tehnice s-au referit la construcirea drumului de legătură între strada Seleuşului şi Calea Bihorului şi a unui pod peste pârâul Peţa, între Strada Armatei Române şi Strada Universităţii. La acestea se adaugă pasajul construit peste şoseaua de centură în zona cartierului Europa.
"(Este) un pasaj similar cu cele construite anterior în Calea Aradului respectiv peste DN76, care să fluidizeze sau să elimine fluxul de trafic de pe şoseaua de centură cu ceea ce va fi probabil un alt flux important dinspre strada Universităţii şi viitoarea piaţă", a declarat directorul Mircea Ghitea.
Specialiştii Direcţiei Tehnice au mai calculat că în 2017 peste 13 mii de tone de deşeuri au fost strânse la halda ecologică a Oradei. Pentru acest an, în plan este amenajarea unui nou amplasament pentru depozitarea deşeurilor.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş