Strângere gratuită a deşeurilor. Asta oferă noul centru de colectare deschis în Oradea de primăria locală, în colaborare cu firma de salubritate. Aici localnicii pot aduce de la moloz, mobilier şi aparatură electronică până la anvelope sau deşeuri periculoase. În timp ce în cazurile unor deşeuri, cantitatea ce poate fi preluată este nelimitată, pentru altele sunt impuse limite de greutate.
Construit în spatele cimitirului municipal, pe strada Thurzo Sandor, lângă pasajul ce duce spre cartierul Grigorescu, noul centru de colectare a fost inaugurat în această dimineaţă. 150 de mii de euro a costat amenajarea lui pe o suprafaţă de 2500 de mtri pătraţi. Aici orădenii pot aduce:
"De la hârtie plastic, carton, metal până la deşeuri periculoase. Acest punct de colectare selectivă a deşeurilor este un punct important de pornire în schimbarea mentalităţii colectării deşeurilor în Oradea", susţine Florin Birta, viceprimarul Oradei.
"Aici sunt preluate gratuit şi sunt transportate la groapa de gunoi în momentul în care containerele sunt aproape de capacitate, urmând ca în funcţie de tipul deşeului să vedem dacă se va depune pe groapă, se va reutiliza", a explicat Florin Gontariu, director general tehnic-investiţii.
300 de metri cubi de deşeuri pot fi preluate de centru în fiecare zi.
"Sunt unele fracţii la care acceptăm cantităţi nelimitate sunt reciclabilele clasice cum ar veni hârtie, plastice metale iar cantităţi limitate primim la moloz şi mobilier - cam 30 de metri cubi ca dimensiune a containerului ce poate fi schimbat zilnic", spune Zoltan Palhegyi, director economic.
Unele dintre obiectele aruncate vor fi refolosite, spun reprezentanţii firmei de salubritate.
"În funcţie de tipul acelui bun poate fi un radio vechi un televizor cu lămpi dar funcţional poate fi un aparat de prăjit pâine , le vom colecta şi vom incerca să găsim destinatar care să le folosească în continuare", a declarat Florin Gontariu, director general tehnic-investiţii.
Primăria caută terenuri de minimum 2000 de metri pătraţi pentru a construi încă un centru de colectare selectivă într-un alt cartier din Oradea.
Acesta este primul din cele 100 proiecte pe care administraţia locală s-a angajat să le realizeze până la împlinirea centenarului Marii Unirii.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş