Descoperire istorică în Satu Mare. Un turn de apărare al Cetății Sătmarului a fost readus la lumină după aproape trei secole. Săpăturile arheologice din ultimele luni au confirmat localizarea precisă a vechii Cetăți, despre care existau până acum doar bănuieli, dar și materialele folosite la construcția ei: țăruși, nuiele și pământ.
"Cetatea Sătmarului a fost construită în anii 1560 și a funcționat până în anii 1720. La aproape trei secole distanță, zona a devenit astăzi un șantier arheologic", a relatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.
"Se știa zona unde a fost cetatea, dar locația exactă nu era cunoscută. Acum am văzut sistemul de bârne și țăruși înfipți în pământ, plus sistemul de nuiele împletite care ținea pământul bătătorit între liniile de țărusi era foarte eficient", a explicat dr. Peter Szucs, arheolog medievist.
Statutul cetăţii Sătmarului era unul special, spun istoricii. Pe lângă rolul de fortificaţie în faţa avansării Imperiului Otoman, construcția a reprezentant și o cetate de graniţă între Regatul Ungariei şi Principatul Transilvaniei.
"Descoperirea este extrem de importantă pentru că nu au existat până acum date despre cetate. Ne bucurăm că acestea pot fi studiate pentru prima dată în cadrul unei săpături arheologice sistematice", spune dr. Liviu Marta, managerul Muzeului de Istorie Satu Mare.
La săpături participă trei arheologi de la Muzeul Județean de Istorie Satu Mare. Lavinia Brândușan este unul drintre ei: "Eu desenez complexele și profilele care ne ies în săpătură și, din materialele pe care le colectăm, le inventariez."
Până acum, săpăturile efectuate pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, la o adâncime de aproximativ 2 metri, au scos la lumină peste 200 de țărusi de lemn de esență tare, dar și o serie de vase de ceramică și nu numai.
Săpăturile arheologice se vor încheia în aproximativ două săptămâni. Ulterior, în zonă va fi construit un centru spiritual pentru Episcopia Romano-Catolică din Satu Mare.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa