UPDATE: ora 13:35 - 37 de echipe de inspectori din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Oradea au participat la descinderile din această dimineaţă din Bihor. Potrivit unui comunicat al ANAF, inspectorii au constatat un prejudiciu de peste 9,5 milioane de lei provocat bugetului de o reţea de opt firme din Bihor specializate în comerţul cu produse farmaceutice.
"În perioada 2012-2014, două dintre aceste firme au emis facturi pentru achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice (Glivec, Seroquel, Aranesp), produse parafarmaceutice şi diverse servicii în scopul atât al creşterii artificiale a cheltuielilor şi diminuarea bazei impozabile, respectiv evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi al majorării artificiale a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale", se arată în comunicatul ANAF.
Facturile erau emise către şase alte firme care nu aveau angajaţi, depozite, magazine, medicamente sau marfă pe stoc şi nici nu funcţionau la sediul declarat. În schimb, erau controlate, prin interpuşi, de aceleaşi persoane. Banii care reprezentau contravaloarea facturilor fictive emise erau ridicaţi din bancă pe baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletin false. Sumele erau apoi returnate reprezentanţilor celor două firmelor beneficiare.
_________________________________________________________________________________________________________
UPDATE: ora 13:30 - Brigada de Combatere a Crimei Organizate Oradea a dat publicităţii imagini din timpul percheziţiilor de la Spitalul Municipal din Oradea.
_______________________________________________________________________________________________________
UPDATE: ora 12:00 "Este o acţiune a DIICOT care se desfăşoară la noi, pe secţia de oncologie. Motivul şi consecinţele încă nu le ştiu. Faţă de colegii mei nu cunosc... niciun act pe care ar fi putut ei să-l facă. Nu ştiu. Nu ştiu care este problema care este în studiu", a declarat pentru Digi24 Oradea dr. Elena Moldoveanu, managerul interimar al Spitalului Municipal Oradea.
______________________________________________________________________________________________________
Procurorii susţin că au informaţii că în perioada 2012-2014, membrii grupării au fraudat Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Au făcut-o „prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente "medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu" (TA) şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice", care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate". (comunicat al DIICOT)
În acest fel, spun anchetatorii, a fost produs un prejudiciu de aproape 5 milioane euro. 30 de persoane au fost aduse la sediul DIICOT Oradea pentru a fi audiate.
Acţiunea procurorilor DIICOT a fost sprijinită de SRI şi de luptătorii Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, precum şi Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Bihor. La descinderi participă şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara şi specialiştii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr. 6 Oradea.
Editor web: Adrian Laboş