Controalele demarate de parlamentari au pornit de la numărul mare de sesizări primite de la deținuții care s-au plâns de condiţiile din penitenciare.
"Am luat această decizie la sfârşitul anului 2014 de a verifica petiţiile şi soluţionarea acestor petiţii. Am hotărât că este foarte important să vedem sesizările făcute prin media vizavi de condiţiile de detenţie", susţine Nuţu Fonta, membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii.
După ce zilele trecute au verificat penitenciarele din Satu Mare, Baia Mare şi Bistriţa, parlamentarii au constatat lipsa specialiștilor și condiţii igienice care lasă de dorit. În unele celule din Satu Mare, cei închiși stăteau câte doi într-un pat. La Oradea, deputații au gustat inclusiv din hrana pe care o primesc deţinuţii și s-au convins că:
"Penitenciarul din Oradea nu stă rău. Arată bine, am văzut curăţenie am văzut preocupare mare din partea administraţiei penitenciarului. Am gustat şi din hrană şi vă mărturisesc că aş putea mânca cu drag", susţine Ioan Hulea, membru al comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.
În urma controalelor, parlamentarii au concluzionat că e nevoie de investiţii și de folosirea echitabilă a banilor primiți.
"Toate penitenciarele pe care le-am văzut se confruntă pe de o parte cu o subfinanţare şi asta se vede în modul în care bugetul este cheltuit. Circa 80 la sută din bugetul fiecărui penitenciar merge pe cheltuieli de personal, doar 20 la sută merg pe cheltuieli materiale", a observat deputatul Florin Cristian Tătaru.
Săptămâna viitoare va fi făcut un control la penitenciarele din Cluj.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş