Demonstraţia făcută de medicii de la Ambulanţa Bihor a arătat că orice persoană care deţine minime cunoştinţe medicale poate utiliza un defibrilator stradal ca să-i dea primul ajutor unui cardiac. Aparatul dă indicaţiile necesare în limba română:
"Să lipeşti doi electrozi pe pielea pacientului; aparatul chiar ştie medicină şi calculează dacă ritmul cardiac e bun sau nu e bun şi e vorba de defribilaţia venticulară - va da o recomandare de şoc electric şi acea persoană care va folosi aparatul va trebui sa apese doar un singur buton", explică doctorul Emil Boţcău, preşedintele Asociaţiei Pentru Viaţă Ambulanţă Bihor.
"Este foarte uşor de folosit, mai ales că are un desen explicativ pe acele abţibilde de apăsare pe torace şi oricine poate să îl utilizezeze", susţine Adelina Hulea, voluntar.
Salvatorii spun că defibrilatoarele stradale costă între 1000 şi 1500 de euro şi pot fi cumpărate din bani publici ori din sponsorizări. Aceste dispozitive ar urma să fie amplasate în zone intens circulate şi în instituţii publice şi pot fi folosite până la sosirea ambulanţei.
"În zonele mai aglomerate să fie disponibil un defibrilator ataşat pe un perete care are şi un modul GSM şi poate alerta 112 direct, fără să mai suni, iar cei care vor fi în pragul unui stop cardio respirator să aibă la dispoziţie în cel mai scurt timp un defibrilator", spune dr. Emil Boţcău.
Dispozitivele pot fi amplasate în Orăşelul Copiilor, în zona Pieţei Unirii şi a Parcului 1 Decembrie, la gară şi autogară, ori la Universitate. La acestea se adaugă locuri unde se organizează competiţii sportive, cum ar fi Bazinul Olimpic şi Sala Sporturilor.
Asociaţia pentru Viaţă din cadrul Ambulanţei Bihor oferă cursuri gratuite de trei luni celor care vor să înveţe tehnici de acordare a primului ajutor ori cum să utilizeze defibrilatorul. Cursurile se vor extinde şi în cadrul programului "Şcoala Altfel", dar şi elevii de gimnaziu şi de liceu.
Reporter: Romana Fărcaş
Operator: Gabor Szilagyi