"Distraţi-vă, faceţi-vă prieteni, dar nu uitaţi să învăţaţi."
A fost îndemnul primarului de Oradea pentru tinerii care au început anul de învăţământ la Universitatea din oraş. Edilul nu a uitat să le transmită că economia locală depinde şi de pregătirea studenţilor: "Oraşul nostru se va dezvolta într-un ritm mărit dacă resursele umane pe care le generează universitatea vor fi bine pregătite şi adaptate economiei locale."
Anul acesta, peste 3.300 de "boboci" au trecut pragul celor 15 facultăţi orădene. Numărul lor este cu aproape patru procente mai mare în acest an decât în 2014. Cea mai căutată a fost medicina, unde sute de tineri au concurat pentru locurile scoase la concurs. Unii au venit din alte ţări.
"Îmi place foarte mult România şi îmi place lumea de aici, comportamentul românilor."
Totuşi, există specializări la care s-au înscris sub 20 de studenţi.
"Am avut şi specializări mai puţin căutate, domeniul ştiinţelor politice, chiar la jurnalism, peisagistică. Chiar dacă avem studenţi mai puţini şi la chimie, matematică, o formaţiune de studii vrem să păstrăm pe fiecare domeniu", a explicat Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea.
Şi teologia ortodoxă se află pe lista facultăţilor care nu au avut trecere în acest an. Cei care s-au înscris au făcut- o la îndemnul apropiaţilor sau ca să-şi continue studiile începute în liceu.
La Universitatea din Oradea cursurile vor debuta săptămâna viitoare.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi