Au lăsat deoparte stiloul cu care semnează contracte de milioane de euro și au pus mâna pe trafalet şi pe şmirghel. Vorbim de zeci de directori ai unei companii internaţionale care lucrează la renovarea sălilor și cabinetelor de practică ale unei școli profesionale din Oradea. Pe lângă faptul că şi-au dorit să le dea o mână de ajutor, ei speră ca în acest mod să îşi rezolve pe viitor problema lipsei de specialişti.
În cele 10 sãli din cadrul Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea se lucreazã de zor. Timp de trei ore, muncitorilor li s-au alãturat mai mulți directori din cadrul unei companii multinaționale care are afaceri în oraș.
„Noi facem frecvent acţiuni de acest gen cu comunitatea, diferite evenimente în care putem să ajutăm şcolile, copiii şi chiar dacă venim dintr-un mediu de birou, făcându-ne timp să facem aşa ceva pentru comunitate mă face pe mine şi pe alţi colegi de-ai mei să fim foarte, foarte mândri”, spune Paul Montgomery, directorul global de îmbunătăţire continuă al companiei.
„Acest gen de muncă e distractiv. E bine să mai ieşim din birou. Îmi place să fac acest gen de activităţi şi acasă, aşa că nu e prea diferit”, consideră Andrew Pollock, directorul regional de inginerie al companiei.
La rândul său, Florina Fofiu, reprezentanta Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, a precizat: „Toate aceste săli, după cum le vedeţi, vor fi renovate, vor fi aranjate, sunt făcute aproape noi putem să spunem, inclusiv parchetul totul va fi schimbat, doar partea de mobilier rămâne deocamdată neschimbată pentru că ne dorim în viitor să lucrăm şi la partea de mobilier. Ne dorim să sprijim învăţământul profesional din Oradea pentru că nevoia de meseriaşi la ora actuală pe piaţa muncii este foarte mare.”
Renovarea a fost posibilã cu ajutorul a cinci companii din Parcul Industrial din Oradea, membre ale Asociaţiei Parteneriat pentru Educaţie. Banii puşi la dispoziţie: 100 de mii de lei.
„Prima oară am făcut acum doi ani la Universitatea din Oradea - am organizat un spaţiu de studiu exterior. Acum repetăm, repetăm un lucru similar în care am implicat pe lângă echipa locală şi echipa regională, echipa de conducere de la nivel european”, spune Cristian Gulicska, directorul general al companiei pe România.
„Vrem să fim un model pentru elevii care învaţă la şcoala aceasta şi pentru noi este foarte important ca să ne implicăm efectiv în acţiunile pe care le sponsorizăm”, a declarat Andreea Selin, manager de îmbunătăţire continuă.
În noile spaţii, elevii vor învăţa meserii începând din domeniul electronicii până la industria textilă.
Începute în urmã cu douã sãptãmâni şi jumãtate, lucrãrile din noul campus tehnic vor fi gata pânã în 12 septembrie.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves