La primele ore ale dimineţii fiecare echipă a primit câte un porc. Câte şase oameni au pregătit preparate tradiționale şi inclusiv primarii au dat o mână de ajutor.
"Nu a fost greu să se pregătească produsele pentru că băieții din spatele meu sunt pricepuți la așa ceva și sunt în mână acum. Tocmai au trecut sărbătorile", spune Florin Bonca, primarul comunei Roșia.
"Urmărim modul de lucru, igiena, condiţiile în care se prepară, ca după aceea să ajungem la degustările propriu-zise. Urmărim şi acolo aspectul preparatului gust, miros", explică Eugen Bar, membru al juriului.
Sutele de oameni care au asistat la munca echipelor au gustat din mâncăruri şi au dat verdictul:
"Cârnații buni, condimentați, șoriciul bine pârjolit. Am resimțit gustul din copilărie, de la tăierile de porc."
"Varza cu carne e puțin mai iute, mai condimentată și ne încălzește."
"Sunt gătite tradițional, foarte bune."
Organizatorii spun că prin acest concurs au încercat să promoveze tradiția pregătirii porcului în stil bihorean.
"Sperăm ca orădenii, bihorenii să aprecieze demersul nostru, să vină să deguste produsele și peste 10 ani să putem vorbi de un festival tradițional de care știe toată țara", îşi doreşte Nicolae Pop, organizator al festivalului "D'ale porcului".
Concursul de gătit s-a încheiat cu o degustare de pălincă și vin.
Mai multe fotografii de la eveniment găsiţi pe pagina de Facebook a Digi24 Oradea.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş