Olivér Kocsis locuieşte în comuna bihoreană Sălard, împreună cu alţi doi membri ai familiei. Tânărul povesteşte că, în ultima vreme, factura pentru consumul de electricitate a crescut foarte mult. A ajuns să plătească 300 de lei pe lună, motiv pentru care a căutat soluţii alternative pentru alimentarea gospodăriei cu energie electrică. Aşa că în urmă cu o lună şi-a montat un sistem fotovoltaic pe acoperişul casei, care i-a redus spre zero factura la energie.
"Sunt 8 panouri, în total aproximativ 2 kilowaţi produce în zi însorită pe oră, pe tot parcursul anului produce atât ca să ieşim la zero cu o familie de 3-4 persoane", spune Oliver.
Sistemul este capabil să stocheze o parte din energia produsă în câteva acumulatoare simple de maşină. În acest fel, după o zi însorită, familia lui Oliver reuşeşte să alimenteze un laptop, un bec şi un televizor timp de trei ore. Cantitatea de curent care nu este folosită în gospodărie poate fi vândută ]n reţeaua naţională.
Pentru achiziţionarea şi montarea sistemului fotovoltaic, familia lui Oliver a făcut o investiţie de 5 mii de euro, care se va amortiza în 5 ani. Conform unei statistici publicate de Transelectrica, anul trecut numărul celor care au introdus această tehnologie în gospodărie a fost de 15 ori mai mare decât în 2012.
"Am avut fermieri care nu aveau altă alternativă decât ca să-şi facă sisteme fotovoltaice şi folosesc energia pentru iluminat, toate cele necesare pentru locuinţă", susține Dorina Miere, reprezentanta unei firme de sisteme fotovoltaice.
Un alt avantaj al sistemului fotovoltaic este reprezentat de certificatele verzi pe care statul le acordă celor care produc energie electrică din surse regenerabile. Un astfel de certificat valorează în medie 40 de euro şi se dă în funcţie de cantitatea de energie produsă.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboș