Potrivit unei ordonanţe emise în luna februarie a acestui an de către Guvern, pentru alegerile europarlamentare va fi pus la punct la nivel naţional un registru electoral.
"Din acel moment, autoritatea electorală permanentă, în bună colaborare cu autorităţile publice locale, vor administra evidenţa electorală la nivelul întregii ţări", susţine Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente.
"Responsabilitatea listelor electorale cade sub incidenţa autorităţii electorale permanente, respectiv a primarilor care au persoane desemnate pentru a se ocupa de registrul electoral", explică Claudia Timofte, directorul cancelariei Prefectului de Bihor.
"Lucrăm într-un program mumit registrul electoral. Este un program online, unde operăm morţii şi interzişii judecătoreşti pentru a avea liste cât mai curate fără oameni care nu au ce căuta acolo", precizează Ramona Bara, responsabil cu listele electorale în cadrul Primăriei Oşorhei.
"Am găsit într-adevăr persoane decedate care nu erau radiate din listele electorale permanente", spune Mihaela Nuţaş, responsabil cu listele electorale în cadrul Primăriei Nojorid
TC OUT 00 07 20
Gestionarii bazelor de date dau asigurări că în Bihor pot fi tipărite oricând listele corecte de care este nevoie la alegeri.
Ramân însă câteva semne de întrebare despre modul în care va funcţiona sistemul. Listele electorale se generează între 16 şi 22 mai, iar alegerile sunt programate pentru 25 mai. Rămân 3 zile în care pot interveni decese sau alte situaţii ce pot exclude persoane de pe aceste liste.
Pe lângă aceasta, pot fi cazuri în care programul electronic nu a repartizat unei secţii alegători cu drept de vot. Este vorba despre cei care şi-au schimbat domiciliul; ei vor fi distribuiţi manual de către autorităţile în raza cărora domiciliază.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş