În grija cui rămân copiii? Acum, că a venit vacanţa, mai toţi părinţii ocupaţi au astfel de întrebări. Dacă în trecut, îi duceau pe cei mici la bunici, acum tot mai puţini au la îndemână această variantă. Din acest motiv s-au înfiinţat şcolile de vară, unde copiilor le sunt oferite diverse activităţi care le stimulează creativitatea. Totul contra câtorva zeci de lei pe săptămână.
Activităţile interactive prind cel mai bine în rândul copiilor dornici să înveţe lucruri noi. La Şcoala de vară organizată de Liceului "Don Orione" din Oradea, cadrele didactice îi învaţă tehnici de împăturire a hârtiei şi organizează ateliere de pictură, desen şi colaje.
Cei mici au parte și de multe jocuri în aer liber.
"Mie îmi place şi noi în fiecare zi mergem afară, ne jucăm, colorăm, prezentăm", spune un elev.
"Ne ducem şi ne jucăm afară, colorăm, învăţăm cântecele, am învăţat cântecele foarte frumoase", completează o fetiţă.
"Învăţăm activităţi noi, învăţăm tehnici de lipire, (...) tăiem."
"Pictăm, lucru manual şi apoi avem o curte minunată, îi scoatem afară. Sunt lucruri pe care ei şi le doresc, la care le face mare plăcere să lucreze împreună şi le stimuleaz creativitatea", explică Elena Tășădean, educatoare.
În timp ce elevii sunt bucuroși că se joacă alături de colegi, părinţii scapă de griji în timpul în care sunt la serviciu. E motivul pentru care solicitările sunt din ce în ce mai multe, dar locurile sunt limitate.
La Liceul "Don Orione", copiii stau între orele 7:30 şi 17:00. Pe lângă activităţile recreative, cei mici mănâncă şi dorm în spaţii special amenajate.
"Noi avem trei grupe, împărţite în funcţie de particularităţile de vârstă. Sunt în jur de 80 de copii pe cele trei grupe, 3-5 ani, 6-7 şi 8-10 ani pentru că trebuie lucrat diferenţiat", susţine Alexandru Stoica, directorul Liceului "Don Orione" din Oradea.
Pentru fiecare săptămână petrecută la şcoala de vară, părinţii plătesc 75 de lei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş