Attila Cseke a amintit ca in timpul mandatului sau, aproape 80% dintre spitalele din țară au trecut în administrația Primăriilor și Consiliilor Județene. In acest fel a dorit sa eficientizeze sistemul și sa încurajeze autoritățile locale să investească în infrastructura medicală. In opinia lui Cseke, ar trebui ca o parte din atributiiile directiilor de sanatate publica si ale caselor judetene de sanatate sa fie preluata de consiliile judetene. Invocarea economiilor realizate prin desfiintarea acestor institutii nu este corecta, spune fostul ministru al Sanatatii, care aminteste ca in 2010 a redus o mie de posturi din casele de asigurari de sanatate si din direcţiile de sanatate publică.
Attila Cseke - fost ministru UDMR al Sanatatii
„Dacă facem ceva trebuie să facem pentru că va fi mai eficient, dacă reducem sau strângem cureaua într-o parte ca să strângem bani"
Actualul deputat UDMR spune că termenul de 15 aprilie anuntat de ministrul Eugen Nicolaescu pentru reforma din sanatate este unul nerealist. Deocamdată nu există un proiect pentru aceste modificări, iar după ce este elaborat, acesta trebuie să intre în dezbatere publică timp de 30 de zile.
In schimb, Attila Cseke se declara de acord cu initiativa lui Nicolaescu de trecere a finanţării unor programe naţionale, cum ar fi cel de transplant, de la minister la Casele de Asigurări de Sănătate.
Attila Cseke - fost ministru UDMR al Sanatatii
TC IN 00 20 10 „Situaţia în care anumite programe erau finanţate şi de către minister şi de către casă este o situaţie anormală. Pentru că asta este cea mai mare problemă în sistemul sanitar şi am mai spus-o: nu poţi să ai doi şefi, doi responsabili pe sistem"