România se confruntă cu o criză acută a forței de muncă. Este concluzia unui studiu KeysFin, care arată că a devenit o provocare pentru companii din toate domeniile să găsească angajați pregătiți, care să lucreze eficient. Un ajutor vine din partea agențiilor de recrutare la care firmele apelează din ce în ce mai des; dar și așa, candidații sunt greu de găsit.
Deschisă în toamna luni 2016, una dintre fabricile din parcul industrial al Oradei, specializată în producerea de țevi de eșapare și catalizatoare pentru autoturisme, a ajuns la 250 de angajați. Ar avea nevoie de încă 500 ca să-și poată mări producția, dar procesul de recrutare este anevoios. Nu se găsesc candidați care să corespundă nevoilor companiei, spun reprezentanții fabricii, care oferă diverse facilități, inclusiv calificare la locul de muncă.
"Căutăm atât pe parte de inginerie, pe parte de calitate, electrical engineer, pe parte de serial engineer, căutăm operatori în linia de producție, tehnicieni metrologi", spune Loredana Derșidan, specialist resurse umane. "Instruim oamenii la locul de muncă sau le acordăm diferite beneficii."
Studiul realizat de KeysFin arată că, în căutare de personal, tot mai multe firme și-au dezvoltat departamente de Resurse Umane sau apelează la specialiști în domeniu. Numai că și acestora le este tot mai greu să găsească angajați pentru companiile aflate în plină dezvoltare.
"Sunt foarte mulți angajatori în Bihor și nu mai avem de unde să scoatem oamenii. Adică oameni sunt deja, sunt angajați și ce se întâmplă, în momentul de față, este o mutare a candidaților de la o companie în altă companie, nu mai avem surplusul pe care să îl angajăm", explică Ionela Demian, responsabil recrutare.
În Bihor sunt înregistraţi aproximativ 6.000 de persoane fără loc de muncă, iar rata șomajului se situează la 2,2 puncte procentuale.
"Este un șomaj rezidual, conține oamenii care sunt greu și foarte greu ocupabili și inserabili pe piața forței de muncă și, mare atenție, o mare parte din aceștia, peste două treimi dintre aceștia sunt persoane fără studii sau cu studii minime obligatorii incomplete", a explicat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Chiar și așa, de teamă că vor rămâne fără personal, angajatorii sunt dispuşi la compromisuri în ceea ce îi privești pe potențialii angajați.
"Dacă înainte ne uitam inclusiv la numărul de la pantofi, acum, deja angajatorii devin mai puțin pretențioși, până în pozițiile midle, să zic", susţine Ionela Demian, responsabil recrutare.
Potrivit aceluiași studiu, dintre statele europene, România a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani, de 195%. Cu toate acestea, românii au venituri mult sub cele din țările occidentale, ceea ce face ca tot mai mulţi să ia calea străinătăţii. Specialiştii spun că o soluție ar fi ca statul să investească în reorientarea sistemului educațional către necesitățile economiei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța