Serul antitetanos este folosit pentru vaccinarea celor care s-au zgâriat sau care s-au tăiat cu obiecte metalice ruginite şi pentru persoanele muşcate de câini.
În aceste fel sunt evitate infecţii grave, ce pot duce chiar şi la moartea pacientului. De aproape doi ani, vaccinul antitetanos nu a mai ajuns la Direcţia de Sănătate Publică din Bihor, care ar fi trebuit să îl distribuie medicilor de familie.
"Ultima dată am primit în ianuarie 2013, cam 2-3 doze, pe care le-am folosit şi de atunci nu am mai primit", confirmă Ştefan Quai, medic de familie.
Specialiştii spun că institutul Cantacuzino nu mai furnizează fiolele şi nici nu există un importator pentru ele. Medicii de familie spun că nu îşi permit să cumpere acest vaccin pentru că o singură bucată costă 40 de lei. Pentru un singur pacient poate fi nevoie de trei sau chiar de patru fiole. În plus, farmaciile nu au întotdeauna acest produs, aşa că persoanele care au nevoie şi nu locuiesc în oraşe trebuie să se deplaseze la cel mai apropiat spital.
"Nu toată lumea are posibilitatea să mergă repede la spital."
"A trebuit să caut să caut vreo lună de zile pentru un vaccin antitetanos şi am căutat până, până şi nici cu banii în mână nu găseşti."
"În fiecare sat, comună, ar trebui să existe, medicul de acolo ar trebui să aibă injecţii de tetanos."
Nici la Maternitatea din Oradea bebeluşii nu pot fi imunizaţi împotriva tetanosului pentru că de mai mulţi ani spitalul nu dispune de acest medicament.
În multe cazuri, medicii îi îndrumă pe răniţi să cumpere vaccinul din Ungaria, unde este de două ori mai ieftin.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă