Crăciun în Maramureș. Colindătorii au reconstitut atmosfera din ajunul sărbătorii Naşterii Mântuitorului

Data publicării:
craciun traditii muzeu 221214

Reconstituirea unei zile din Ajunul Crăciunului, așa cum era în trecut, în satul arhaic maramureșean, începe cu tăierea porcului.

"Facem caltaboș. La noi se zice calbaș, nu caltaboș. Tobă se face. Aici o să facem o friptură. Și acasă se face friptură. Carnea o punem la ceaun și o tot amestescăm, așa că punem cu grăsime din asta care nu se arde", explică Vasile Groșan, gospodar din Botiza.

"Șoricul tentează ori pe cine și copiii și bătrânii și tinerii și pe cine are dinți să-l poată mânca."

Dacă tradiția din Botiza cere ca la final să se servească friptură sau tocăniță, în Borșa locuitorii mănâncă porc la proțap.

"Porcul se desface, se pune pe proțap și se învârte și se pune condiment:piper, sare și durează vreo 6, 7 ore și este foarte bun", spune Sorin Tomoiagă, gospodar din Borșa.

Între timp, femeile se ocupă de gogoși sau pancove, cum se numesc în Maramureș.

"- Prima dată se pune făina, drojide, sare, apă de izvor și se frământă bine, până când asudă găzdoaia.
- Ăsta e secretul?
- Secretul, da. Și ultima dată punem puțin ulei."

De pe masă nu au cum să lipsească prăjiturile făcute cu produse naturale.

"Avem aici prăjitură cu măr, foi umplute cu măr ras și călit, coșulețe cu nucă și cu dulceață, cornulețe cu rahat și tot prăjitură cu măr", povesteşte Maria Trifoi, gospodină din Botiza.

Bunătățile sunt preparate în acorduri de colinde. Pragul caselor ţărănești din muzeu este trecut de sute de tineri îmbrăcați în straie populare specifice zonei din care provin.

"Bistra, Borșa, Botiza care reprezintă Maramureșul Istoric, alături de Dragomirești. Avem Oarța, care reprezintă zona Codru. Avem Cerneștiul care reprezintă zona Chioar. Avem Gorșii Țibleșului, care reprezintă Țara Lăpușului", enumeră Zamfir Ciceu, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Pe lângă colindători, pe ulițe își fac apariția și bondroșii, costumați în haine de oaie și hamuri cu zeci de clopote. Se spune că prin dansul lor alungă spiritele rele din case.

Atmosfera e completată de hore. La fel ca de fiecare dată, nu se pleacă până când invitații nu fac o urare gazdelor.

Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri