Coplata cu două tăişuri

Data publicării:
stire 20coplata-46811

Potrivit acordului cu FMI, ministerul Sănătăţii va stabili nivelul şi condiţiile de aplicare a coplăţii, care nu va depăşi 10 lei pe pacient. Asta înseamnă că cel mai mare spital din județ ar putea ajunge să strângă în numai o lună de la pacienți 37 de mii de lei. Chiar dacă suma ar ajuta la cumpărarea de aparatură performantă, conducerea Spitalului județean recunoaște că introducerea coplății are şi o parte negativă.

conf. dr. Lucia Daina - directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea

„Va îngreuna pacienții care se adresează spitalului nostru, fiind unul public, pe de cealaltă parte ne va ajuta pe noi tot pentru pacienți în dotare la nivelul spitalului"

Managerul Spitalului Municipal din Oradea este de părere că orice ban în plus este binevenit.

dr. Ovidiu Pop - managerul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu" Oradea

„Avem în jur de 2.500 de pacienți externați pe lună din Spitalul municipal, acești bani cor fi direcționați în zona de materiale sanitare și medicamente"

Dacă medicii văd şi o parte bună a coplăţii, pacienţii sunt împotriva unei noi taxe în sistemul sanitar.

„Nu-i corect, din moment ce plătești dările la stat să te mai impoziteze ei cu taxa aia de 10 lei", susţin cei care vor fi nevoiţi să achite această taxă.

Deocamdată Ministerul Sănătății nu a decis cum se vor colecta banii de coplata care va intra în vigoare din 1 martie. Se știe doar că suma pe pacient nu va depăşi 10 lei, însă nu se știe dacă este vorba despre plata pe zi sau pe fiecare pacient externat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri