Cu trei săptămâni înainte de noul an de învăţământ au început controalele în şcolile din Bihor. Sunt verificate peste 140 de clădiri care anul trecut nu au primit autorizaţie de funcţionare înainte de începerea cursurilor. Echipele de control vor să afle dacă imobilele îndeplinesc condiţiile minime pentru a putea găzdui ore de curs, iar elevii sunt în siguranţă.
Din cele 915 clădiri ale şcolilor din Bihor, o cincime nu au primit anul trecut aviz de funcţionare. Cele mai multe sunt din mediul rural.
"Cele mai mai frecvente probleme constau în neasigurarea cu apă potabilă în cantitate suficientă, iar anexele şi grupurile sanitare sunt neconforme", a precizat Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor. O completează Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor: "Motivele sunt multiple, de la lipsa apei potabile, toalete necorespunzătoare, spaţiul destinat programului laptele şi cornul, impropriu."
Acestor şcoli cu probleme li s-a permis să funcţioneze în schimbul promisiunii de a remedia deficienţele. Din dispoziţia prefectului de Bihor, un nou control este în derulare chiar în clădirile cu probleme.
"Vor fi vizate dacă au autorizaţie sanitară de funcţionare, dacă s-au executat lucrări de reparaţii, asigurare cu apă potabilă, starea igienică a grupurilor sanitare, starea sălilor de clasă privind pavimentul, iluminatul, încălzirea", a detaliat directorul DSP Bihor.
"Acolo unde problemele nu vor fi remediate se va merge inclusiv la amenzi şi ca soluţie extremă, sper să nu fie cazul, în locaţiile care nu prezintă siguranţă pentru începerea anului şcolar să nu se înceapă cursurile la 15 septembrie", a anunţat Claudiu Pop, prefectul de Bihor.
Una dintre şcolile care anul trecut au avut probleme cu autorizarea a fost cea din satul Şusturogiu. Între timp, clădirea veche a fost supusă mai multor lucrări de reparaţii. Din acest motiv, conducerea speră să obţină avizul de funcţionare pentru acest an.
"Anul trecut nu am avut autorizaţie în septembrie fiindcă trebuia separată toaleta băieţilor de cea a fetelor. Am avut probleme cu scurgerea apei sub clădire; s-a schimbat parchetul - s-a pus parchet laminat, am avut probleme cu acoperişul, ploua", spune Erica Oros, directoarea şcolii din Cetariu.
Cele cinci echipe de control sunt formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Inspectoratului Şcolar şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Verificările se vor încheia pe 1 septembrie.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves