Seful judeţului şi primarul oraşului se contrează pe tema viitorului Muzeu de Istorie a Evreilor din Oradea. În conferinţa de presă de joi, Pasztor Sandor a prezentat corespondenţa pe care a purtat-o cu Ilie Bolojan pe această temă. Deși au fost luate în calcul mai multe variante și chiar inițierea unui protocol de colaborare, toate demersurile s-au soldat cu un eșec.
Viitorul muzeu al comunităţii evreieşti ar trebui să fie amenajat în sinagoga de pe Strada Primăriei, care în 2010 a fost luată în administrare de Muzeul Ţării Crişurilor. În 2016, clădirea a fost preluată de Primăria Oradea, iar din 2017 se discută de un protocol de colaborare între CJ Bihor şi administraţia locală pentru reabilitarea monumentului şi înfiinţarea Muzeului.
În urma discuțiilor, conducerea CJ Bihor a oferit trei soluții, spune preşedintele Sandor Pasztor: „Unu - Primăria Oradea realizează intervenția pe clădire, Consiliul Județean prin MTC realizează expoziția și preia toate cheltuielile de exploatare. A doua variantă: CJ Bihor realizează atât intervenția exterioară, expoziția tematică și va finanța cheltuielile de funcționare. A treia variantă: cumpărarea imobilului de CJ Bihor și realizarea proiectului.„
Consiliul Județean a renunțat ulterior la ideea cumpărării imobilului, limitându-se la finanțarea expoziției și a cheltuielilor de funcționare. Răspunsul CJ Bihor nu a fost însă acceptat de Primărie.
"Vă mulțumesc pentru răspunsul dvs.(...) Din conținutul acestuia, constat însă, cu regret, faptul că nu ați găsit de cuviință a da curs și de a susține protocolul de colaborare propus a fi încheiat. (...) găsesc de cuviință a vă comunica pe această cale hotărârea instituției pe care o reprezint de a realiza acest obiectiv pe de-antregul, din resurse proprii", a fost răspunsul oficial al Primăriei Oradea.
În finalul scrisorii oficiale, primarul Ilie Bolojan le reamintește șefilor Consiliului Județean să grăbească procedurile de reabilitare a fostei policlinici, dar și a Filarmonicii de Stat, care zac de ani buni în uitare.
Dacă în privința fostei policlinici, singura soluție găsită de CJ Bihor pare să fie vânzarea, nu aceeași soartă o va avea clădirea Filarmonicii.
„Clădirea Filarmonicii este în plin proces de retrocedare. Am formulat o scrisoare aproximativ acum o lună către Comisia Naţională, prin care am cerut de urgenţă grăbirea procedurii şi vă zic sincer nu mă aştept să se întâmple vreo minune. Avem nişte premise prin care biserica romano-catolică, aşa pare acum, nu va reprimi în natură acea clădire. Am pornit nişte discuţii, încheiem un protocol cu biserica catolică şi vom porni reabilitarea acelei faţade”, a declarat Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Norbert Hegedus