UPDATE: Membrii Sindicatului pentru Viață Ambulanța Bihor au anunțat că nu se solidarizează cu protestul anunțat de Gheorghe Chiș.
"Considerăm că acest protest ar putea aduce grave perturbări în activitatea medicilor, asistenților și ambulanțierilor, care este una specială, de salvatori, prin blocarea curții de unde se face și accesul autospecialelor spre solicitări. Totodată, suntem de părere că acest protest NU ne reprezintă, întrucât NU vizează interesele angajaților care urmează să își rezolve litigiile de muncă prin demersuri legale și normale făcute în Justiție.
În opinia noastră, această manifestare are motivații personale, mărunte și meschine, reprezintă o răzbunare ale unor personaje care urmăresc decredibilizarea și demiterea actualei conduceri a Serviciului Județean de Ambulanță Bihor doar pentru că și-a permis să îi defere Justiției pe cei care au încălcat legea și au prejudiciat Serviciul."
Nemulțumirile au răbufnit după ce toți angajații au fost dați în judecată de conducerea Ambulanței din cauza unor sporuri de noapte calculate greșit între 2011 și 2015. Medici, asistenți și personal auxiliar, adică 419 persoane, au de returnat sume care, în medie, ajung la 4 mii de lei pe angajat. Situația a stârnit nemulțumirea sindicaliștilor din Ambulanță
"Jenant ca 419 oameni și morți și vii și pensionari să primească citație în poștă de pârât! Ce conducere, e de râsul țării", consideră Gheorghe Chiș, președintele Sindicatului Național al Ambulanței.
"Nu pot să-mi asum o răspundere pentru ceea ce nu am făcut eu", a replicat Gheorghe Pintea, managerul Ambulanței Bihor.
"Am cerut ca fluturașii să exprime toate componentele salariului angajaților ca omul să știe ce primește cât primește, cât are gardă, cât are noapte, zi! Dacă fluturașii erau așa, nu se făcea în 2010 acea greșeală", consideră Gheorghe Chiș.
Gheorghe Chiș consideră că angajaților Ambulanței li se puteau aplica prevederile Legii 124/2014, referitoare la aministia fiscală pentru bugetari.
"Legea 124 se referă la funcționarii publici - angajații Ambulanței nu suntem funcționari publici", a replicat managerul Ambulanței Bihor.
La rândul său, conducerea Ambulanței l-a acuzat pe liderul de sindicat că ar fi încasat mai mulți bani decât i s-ar fi cuvenit, pentru că nu a muncit pe ambulanță așa cum ar fi trebuit.
"La nivel național toți președinții de sindicat sunt scoși din producție. #xistă in contractele colective de muncă în legislația europeană", susţine Nicolae Morgovan, liderul BNS.
Liderul de sindicat s-a aflat miercuri la București, pentru a se întâlni cu ministrul Sănătății. Gheorghe Chiș a dorit să-i transmită acestuia care este situația din Ambulanța Bihor și a cerut numirea unui manager interimar din interiorul instituției. Chiș este hotărât să intre în greva foamei dacă nu vor fi luate măsuri.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves