Valentin Călin Mitra, președintele Asociației Chinologice Metropolitane Oradea: "Sunt câini care, exact așa cum sunt tenismanii din circuitele ATP, circulă în toată lumea. Vă puteți închipui că un câine care câștigă 10-20 de concursuri în Vestul Europei, și ajunge și în Oradea, fără discuție că îi crește foarte mult valoarea."
La concursul din Oradea și-au făcut apariția mai multe rase mai rar întâlnite în țara noastră. Printre ele, terrierul negru rusesc, adus de la Budapesta.
"Nu este o rasă ieftină, pentru că este destul de rară. Sunt mai multe exemplare în Rusia și Ucraina, dar prețul puilor depinde de calificativele mamei și ale tatălui, depinde de foarte multe aspecte. Dar e vorba de cam 1000 de euro", spune stăpâna câinelui, Lilla Telekes.
La concurs au fost înscrişi şi câini fără pedigree. În cazul câștigării a două calificative, aceștia pot obţine actul care le atestă apartenenţa la o rasă şi scapă de sterilizarea impusă de anul viitor.
Unul dintre proprietarii care au venit chiar cu acest scop este Zoltan Nemeth, stăpânul unei femele de mastino napolitano.
"Oricum n-o să mai aibă căței, dar o operație în plus este periculoasă oricum la vârsta asta. Și mai bine preferăm să aibă două rezultate decât să fie operată", explică bărbatul.
În cele trei zile de concurs, orădenii au putut admira aproape o mie de câini de rasă. Sâmbătă seara, o parte dintre ei au fost duși în Ungaria, la asociația din Debrețin, unde au participat la o expoziție inedită de noapte.
Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş