E concurenţă mare la concursul de Titularizare din acest an. În Bihor, de exemplu, sunt nu mai puţin de 23 de candidaţi pentru un post. Chiar şi cei care nu vor prinde un loc au şanse să ajungă la catedră. Inspectoratul Şcolar mai oferă aproape 1.500 de posturi care pot fi ocupate doar pe perioadă determinată sau fără normă întreagă.
Peste 1.300 de învăţători, profesori şi educatori din Bihor au susţinut, în această dimineaţă, examenul scris de titularizare în învăţământul preuniversitar. Ca să ajungă aici au trecut prin inspecţiile la clasă la care condiţia a fost să fie notaţi cu cel puţin şapte. De aceeaşi notă au nevoie şi la proba scrisă, ca să poată fi angajaţi pe o perioadă nedeterminată.
"- Cum se pregăteşte un profesor sau un viitor profesor pentru examen?
- Încearcă să se gândească cu capul copilului, prima dată, şi apoi ce ştie încearcă să scrie.
- A fost mult de învăţat?
- Da", spune un candidat.
"- La ce materie veţi susţine examenul?
- La limba şi literatura română.
- V-aţi pregătit?
- Da
- Cât de mult vă doriţi să prindeţi un loc în sistem?
- Foarte mult, cred că, ca orice coleg de-al meu."
"- De ce aţi ales sistemul de învăţământ pentru că multă lume fuge de el?
- Din dăruire, asta simt că îmi place să fac."
În Bihor se înregistrează cea mai mare concurenţă din ţară, după Capitală, pentru posturile titularizabile.
"1.303 şi-au validat fişele şi au susţinut inspecţia la clasă. În ceea ce priveşte posturile, avem 57 de posturi titularizabile şi 1.455 de posturi rezervate sau fracţiuni de posturi", a precizat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.
Cadrele didactice îşi vor afla rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, pe 25 iulie. O zi mai târziu vor fi repartizate şi posturile titularizabile; de abia la finalul lui august suplinitorii vor afla unde vor preda în anul şcolar viitor.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş